tirsdag den 2. december 2014

2. December - Rugbrød med juleøl og hasselnødder


Så blev det 2. december, og tiden for at holde julefrokoster er over os. Til en god julefrokost høre der sig rugbrød til, og der er ikke noget så lækkert, som hjemmebagt rugbrød.


                                           
Jeg har valgt at bage med en lys juleøl, men brug den du har lyst til. Du kan også anvende vand i stedet, men øllet giver lidt ekstra syrlighed til brødet. Jeg kom lidt af min surdej i, men har du ikke en surdej kan det undværres eller du kan jo starte en surdej op - der ligger en beskivelse af det på bloggen.


Rugbrød med juleøl og hasselnødder (1 stort eller 2 mindre)

Ingredienser
200 skårne rugkerner eller hvedkerner
5 dl øl (evt blandet med lidt vand)
1 spsk salt
1 spsk sirup (lys eller mørk)
20 gram gær
(Evt 1-2 dl surdej)
7oo gram rugmel
200 gram hvedemel
100 - 200 gram grofthakket hasselnødder
Lidt olie og rugflager til toppen.

Fremgangsmåde
Kom de skårne kerner i en skål og hæld kogende vand henover og lad det trække ½-1 time. Si vandet fra kernerne. Bland de udblødte skårne kerner sammen med øl (eller vand), gær, (evt surdej), salt og de grofhakket hasselnødder - rør det sammen. Kom så rugmel i og tilsidst hvedemel - obs hold evt lidt af hvedemelet tilbage alt efter hvor tør/våd dejen er. Rør nu dejen rigtig godt sammen - nemmest på røremaskine, gerne 5-6 minutter. Overdæk nu dejen og sæt den til hævning på et lunt sted i ca. 6 timer - det den har fordoblet sin størrelse. Kom du dejen i en eller 2 smurte forme (jeg bruger 2) Glat overfladen med olie og prik derefter en masse huller ned i dejen med et grillspyd eller lign. Kom tilsidst rugflagerne på. Dejen skal nu hæve igen et par timer, til dejen når toppen af formen. Rugbrødende bages ved 180 grader i 1½ time. Tag brødene udaf formen med det samme og lad dem køle af inden de skærres i skiver.


Hvis det skulle ske at man ikke når at spise brødet, inden det bliver tørt, så kan det ristes eller som vi ofte gør herhjemme skærre det i tern, som ristes af med olie på en pande. Tilsidst kommes der lige lidt salt på. Rugbrødscroutoner er super i en salat eller i supper. Rigtig god julebag, håber vi ses herinde igen imorgen :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar