mandag den 30. juni 2014

En rigtig håndværker kage


Køre lidt i cirkel, men den helt almindelige chokoladekage er bare super når modtageren er børn. Jeg kom dog lidt hakket chokolade i denne gang og doblede portion. Da børnene som skulle spise af kagen går i dagplejen, ville jeg ikke betrække kagen med fondant, så kom istedet en portion chokoladesmørcreme på siderne og glasur på toppen. Værktøj og bogstaver er dog lavet i fondant.


Jeg havde faktisk lavet en del flere bogstaver, men da de skulle på kagen tabte jeg dem på gulvet, øv øv de gik i rigtig mange stykker, men tror faktisk ikke der helt var plads på kage til dem alligevel. 


For at glasuren ikke skulle glide ned af kanten, sprøjtede jeg en lille ramme/kant øverst på kagen, det giver også en fin afslutning og da jeg stadig havde lidt smørcreme, så kom der også en forneden.


Jeg er specielt glad for skaftet på hammeren, som bare er blevet perfekt marmoreret, så det ligner et rigtigt træ. Det er bare blevet rigtig fedt og så skidt med alle de andre fejl.



fredag den 27. juni 2014

Farvel kage


Så kom dagen hvor ungerne går på sommerferie, men det betyder også sidste dag sammen med nogle af deres lære og klassekammareter, som desværre ikke er der næste skole år. Jeg havde derfor lavet en kage som de kunne tage med i skolen. Kagen bestod af helt almindelig lækket chokoladekage, piftet lidt op med revet appelsinskal og appelsinsaft. Dekoreret med glasus lavet med pastruseret æggehvide og flormelis, så bliver det det man kalder royal iceing, det bliver hårdt når der tørre op. Jeg havde desværre ikke mere grøn farve i en lidt mere frisk variant men blot en lidt vissen farvet grøn. Veje og bogstaver er lavet i fondant og bilerne er indpakket chokolade og slet ikke til at så for.

Opskriften ligger under chokoladekage :)

søndag den 22. juni 2014

En lille abe


Jeg elsker at finde inspiration på Pinterest og der fandt jeg et billede af den klassiske abe lavet af perler. Jeg syntes at den var så fin at den måtte jeg også prøve at lave, så det er ikke mig der har fundet på designet, blot lavet en helt magen til. Det er da klassisk farmor hygge, så nu hænger den herhjemme og hygger.

fredag den 20. juni 2014

Appelsinmuffin med vanille


Jeg ville bage lidt lækkert at tage med til personalemøde og da jeg netop har købt mig noget appelsinblomst ekstrakt, så var det jo oplagt at lave noget med det i. Jeg blev inspireret af en opskrift der var lagt op på facebook, så ændrede lidt på den, så den passede til det jeg ville ha, nemlig en lækker saftig appensinmuffin med masser af vanillekorn.

Appelsinmuffin med vanille (ca. 12 stk)

Ingredienser
2 æggehvider
2 dl mandelmælk (alm er sikker også udemærket)
100 gram smeltet smør
1 økologisk appelsin (fintrevetskal samt saft)
1 1/2 tsk appelsinblomst ekstrakt (kan undlades)
1 vanillestang
225 gram hvedemel
200 gram sukker
1 tsk bagepulver
1/2 tsk natron
1/2 tsk salt

Fremgangsmåde
Pisk æggehvide, mandelmælk, smeltet smør, appelsinskal, appelsinsaft, appelsinblomst ekstrakt, vanillekorn sammen. Vend mel, sukker, bagepulver, natron og salt sammen og pisk det sammen med det våde. Pisk kun til det lige er blandet sammen. Kom dejen i muffinsforme og bag i forvarmet ovn ved 175 grader i 15-20 minutter.


Jeg nåede ikke at pynte kagerne til personalemødet, da tiden løb fra mig, men gemte en, som blev drysset med flormelis og revet/tørret appelsinskal og lidt friske blomster og citronmelisse fra haven. 


Dejligt nemt


Ved godt jeg har bragt opskriften på hjemmelavet koldskål og kammerjunker men vi skulle til arrangement i børnehaven igår, hvor vi skulle ha en ret med til fællesbordet. Jeg lavede en stor portion koldskål og kom på flasker og bagte en portion kammerjunker, dog med appelsinskal istedet for citronskal.

Så skulle der bare nogle engangskrus og skeer med og wupti så var vi klar til st tage afsted, dejligt nemt at tage med også hvis man skal på skovtur eller lign. Et hit iblandt både børn og voksne.


tirsdag den 17. juni 2014

Citronsandkage med timian


Jeg skulle lave en kage til et sølvbryllup, hvor manden ikke er så meget til kage og hustruen mest er til det syrlige, så valget faldt på en kage med citron. Jeg kikkede mine elsket bagebøger igennem og i "Kage dage" fra the hummingbird bakey, fandt jeg en super opskrift at tage udgangspunkt i.

Citronsandkage med timian 

Ingredienser
Dej:
200 gram blødt smør
200 gram sukker
2 økologiske citroner, revet skal (gem saften til siruppen)
2 spsk timian evt citrontimian
Vanillekorn fra 1 vanillestang
3 æg
2 spsk cremefraice
200 gram hvedemel
1/4 tsk salt
1 1/2 tsk bagepulver

Sirup:
50 gram sukker
1 økologisk citron, revet skal og saften heraf (samt saften fra citronerne til dejen)


Fremgangsmåde
Pisk smør, sukker, citronskal, vanillekorn og timian til den er lækker luftig. Kom æg i, et af gangen. Kom cremefraichen i. Bland mel, bagepulver og salt sammen og vend det i smør/æggeblandingen. Kom dejen i en smurt og melet form (brødform eller springform 20 cm). Bages i forvarmet ovn ved 170 grader i ca.40 minutter. I mens kagen bager laves siruppen. Kom citronsaft, revet citronskal og sukker  i en lille gryde og kog den sammen. Når kagen er færdig, prikkes overfladen med en kødnål eller lign. og siruppen hældes over den varme kage.


Jeg fordoblede opskriften og bagte to kager, som jeg delte i 3 bunde hver, så jeg ialt havde 6 bunde. Bundene lage jeg sammen med min hjemmelavet lemoncurd og smurte kagen op med svejsisk marengesmørcreme.

Svejsisk marengesmørcreme

Ingredienser
4 pastruseret æggehvider
250 gram sukker
250 gram smør
Lidt vanille ekstrakt

Fremgangsmåde
Æggehvider og sukker piskes sammen i en gryde over lavt blus til sukkeret er opløst. Kom nu den lune masse i en røremaskine og pisk den op i volumen til den er afkølet. Skær smørret i småstykker og pisk den ud i marengsmassen sammen med vanille ekstrakt. Det kan godt tage noget tid før massen samler sig.

Til sidst pyntede jeg kagen af med blomster lavet i fondant og pyntede med sølvpulver og lidt sølvflager. Dejlig frisk kage som jo også kan laves og spises uden lemoncurd og svejtsiskmarengesmørcreme.


mandag den 16. juni 2014

Kærlighed på brød

Så skulle der lige lidt lækkert til aftenkaffen, så bagte nogle lækre sigtebrød, som danner underlagt til den hjemmelavet lemoncurd og jordbærmarmelade jeg lavede den anden dag.


Lemoncurden lavede jeg til fyld i en kage den anden dag (opskrift på kagen kommer imorgen) og så lavede jeg selvfølgelig rigeligt, så jeg havde lidt til mig selv. Lemoncurd er en citronsmør, som er lækker cremet og lige til at smøre på et stykke brød.

Lemoncurd

Ingredienser
2 økologiske citroner - skallen samt saften
450 gram sukker (kan muligvis reduceres lidt)
2 hele æg
2 æggeblommer
250 gram smør

Fremgangsmåde
Kom det hele i en gryde og rør det sammen over middelvarme. Det må under ingen omstændigheder koge, da det så skiller. Rør hele tiden i det til det tykner op og bliver lækker cremet. Kom det på skoldet glas (si det evt) og opbevar det i køleskabet. Kan holde sig i en uges tid.


Jordbærmarmelade

Ingredienser
750 gram jordbær
300 - 400 gram sukker
1-2 vanillestænger
2 tsk rød melatin

Fremgangsmåde
Rens jordbærrene, skær store jordbær over. Kom jordbærrene i gryden sammen med sukker, vanillekorn og den tomme stænger.


Lad det stå på køkkenbordet et par timer eller i køleskabet natten over, til sukkeret er smeltet og saften trukket ud af bærrene.


Kog marmeladen forsigtigt op i 5-10 minutter. Bland melatin med lidt sukker og rør det i marmeladen under omrøring. Koge op i et par minutter. Skum evt og kom herefter marmeladen på skoldet og atamon skyllet glas.


Sigtebrød (2 stk)

Ingredienser
3 dl vand
4 dl mælk
50 gram gær
50 gram smeltet smør
1 tsk sukker
2 tsk salt
700 gram sigtemel
300 gram hvedemel

Fremgangsmåde
Bland vand og mælk sammen og rør gær herud i. Kom smør, salt og sukker i. Kom mel i og ælt godt igennem. Hæv under viskestykke i 1 time, form herefter dejen i 2 brød og lav den efterhæver i 30 minutter. Snit brødet og pensel med vand eller mælk. Bages i forvarmet ovn ved 200 grader i 30-40 minutter.


Ja så er der jo ikke andet nu end at slappe af med lidt kærlighed på brød og ikke mindst et stort glas hyldeblomstsaftevand, så kan man da lige lidt igen.


torsdag den 12. juni 2014

Sommer på flaske


Så har min hyldeblomstsaft trukket 2 døgn og klar til at komme på flasker, så vi har rigtig hygget med hyldeblomstsaftevand til aftensmaden. Jeg har som tidligere beskrevet kommet de brugte hyldeblomstklasser og citronskiver tilbage i spanden og tilsat 1,8 kg sukker og 40 gram citronsyre sammen med 3 liter kogt vand, så nu trækker jeg lige det sidste smag ud.


Jeg har i vente tiden lavet rabarbersaft og vi har allerede drukket den første flaske. Rabarbersaft er en dejlig mild saft og den ser så fin ud med sin lyserøde farve med sorte vanilleprikker i. 


Når saften er siet fra kan rabarberkødet bruges som kompot eller marmelade, dog har den mistet sin fine farve, som nu er i saften. Jeg prøvede at tilføje lidt farve ved hjælp af hybenroser, men det lykkes mig ikke helt, dog gav det en fin parfumeret smag.


Rabarbersaft (ca 8 liter)

Ingredienser
3,5 kg rabarber skåret i skiver
7 liter vand
14 dl sukker
3 vanillestænger

Fremgangsmåde
Del vanillestængerne og kom dem sammen med resten i en gryde. Kog det op i 10 minutter. Si rabarbersaften og hæld den på skoldet/ atamon skyllet flasker. Jeg tilføjer lidt atamon til den saft jeg gerne vil gemme, da jeg ikke har plads i fryseren, til at fryse den ned.


Så nu skulle vi ha rigelig saft, til at slukke tørsten med i løbet af sommeren og til at lave de lækreste vandis af til ungerne. Begge slags saft er gode til drinks og til at lave sirup af, det kan jeg helt klart anbefale.

tirsdag den 10. juni 2014

Hyldeblomstsaft = sommer


Hyldeblomstsaft er noget af det bedste jeg ved og især blandet op med danskvand, det er super lækkert og dejligt friskt. Det er ikke billigt at lave hjemmelavet saft men til gengæld ved man hvad der er i. Jeg laver en del saft af gangen, men man kan jo godt lave mindre portioner. Det tager et par dage før hyldeblomstsaften er drikkeklar med det er helt klart ventetiden værd.


Som grundopskrift tager jeg udgangspunkt i min elsket grønne syltebog - den er rigtig farmor hygge. Jeg har været ude og plukke hyldeblomsterne ved nogle venner, så ingen bilforurening eller sprøjtningen. Jeg plukkede 220 skærme og var fyldt med pollen bagefter og bilen duftede vidunderligt da jeg kørte hjem.


Hyldeblomstsaft (rigtig mange liter)

Ingredienser
220 hyldeblomstskærme
5 kg sukker
5 poser citronsyre/ vinsyre ca. 250 gram
18 økologiske citroner i skiver
10 liter vand

Fremgangsmåde
Kom der hele undtagen vandet i rene, fødevaregodkendte gryder/ spande. Jeg brugte en stor gryde og spand. Kog vandet og hæld det udover de andre ingredienser. Kom låg på gryden / spanden. Når det er kølet lidt af, skal det ind i køleskabet og stå de næste 2 dage. Når saften er klar sies den igennem et vådt klæde og hældes på rengjorte, skoldet og atamon skyllet flasker. Jeg kommer lidt atamon i min saft, så den kan holde men har man plads i fryseren kan den fryses istedet. Jeg kommer de brugte hyldeblomst og citronrester tilbage i spanden og hælder det igen over med kogende vand og citronsyre (dog ikke så meget vand og syre) og kommer det på køl - det giver en tyndere saft men  kan godt give et par liter, som vi så drikker først.


Billeder af den færdige saft må i vente på, da jeg først har stillede den på køl i dag :)

lørdag den 7. juni 2014

Grove bananboller


Som det så ofte sker, var bananerne i frugtskålen blevet overmodne og krævede øjeblikkelig at blive brugt. I stedet for banankage, faldt valget på de noget sundere grove bananboller. Jeg havde ikke lige en opskrift herpå og så må man jo prøve sig lidt frem og bruge det jeg nu havde. Så har du ikke lige det der skal i en opskrift, så lad det ikke forhindre dig i at kaste dig ud i at bage, put noget andet i dejen istedet.

Grove bananboller (16 stk)

Ingredienser
3 dl cremefraice 18% (det var lige det jeg havde)
1 1/2 dl mælk
50 gram gær
4 modne bananer
200 gram fuldkornshvedemel
150 gram hvedemel
150 gram havregryn
50 cornflakes, let knuste
1/2 tsk salt
100 gram tørret tranebær

Fremgangsmåde
Kom cremefraice og mælk i en skål og rør gæren ud heri. Mos/blend bananerne og kom i gærblandingen. Bland fuldkornshvedemel, hvedemel, salt, havregryn, cornflakes og tørret tranebær sammen og i gærblandingen og rør det godt sammen. Dejen er ret klistret men fuldkornshvedemelen suger en del under hævningen. Dejen skal hæve tildækket i 40 minutter. Form bollerne med en ske. Jeg gør min hånd og ske våde med vand, når bollerne skal formes, så klister dejen ikke så meget. Efterhæve i 20 minutter og pensels med vand. Bages i forvarmet ovn ved 220 grader, alm ovn i 20 minutter.

onsdag den 4. juni 2014

Skattekistekage


Kagen til sørøver(vandmelon)skibet måtte selvfølgelig være en skattekiste. Jeg bagte en bradepande drømmekage, som jeg skar til. Fyldet i kagen var marscaponecreme med friske jordbær og blåbær vendt i hyldeblomstsirup. Kagen smurte jeg op med flødeskum, men ses i bakspejlet burde jeg ha brugt smørcreme, da det bulede og smeltede den nederste af fondanten. Kagen overtrak jeg med hvid fondant, som jeg malede bagefter med brug pastafarve opløst i vodka. "Sandet" i bunden er knust kiks og mønterne er mørdej, hvor jeg har trykt navn og år på, de er efter bagning sprayet med guld og så lidt ekstra guldglimmer.


Resten af pynten er lavet af fondant og så et drys guld sukkerkugler til at opnå den rigtig skattekiste stemning.

Kagen passede super godt sammen med sørøverskibet, og børnene ned i skolen syntes den var rigtig fin. Opskriften på drømmekagebunden kommer senere. 


Vandmelon forklædt med sørøverskib


Hos os fejres en fødselsdag af mange omgange, så i dag stod den på kage og frugt med i Simons special klasse. Jeg syntes det skulle være noget andet end minecraft og når man er 7 år er sørøver da lige det rette. Jeg var blevet inspireret på nettet, til at kaste mig ud i lidt vandmelon udskæring, som selvfølgelig skulle være et piratskib.


Det er lidt som når man til halloween skære græskarhoveder. Først skal der skæres lidt af bunden, så skibet står fast. Så skal toppen skæres til, og toppen deles i to, som anvendes til sejl.


Vandmelonkødet tog jeg ud med mit lille kuglejern og gemte til senere. Det sidste vandmelonkød skrabet jeg ud med en ske.


Så kom der kanonhuller i siden og et hul foran, som jeg skar ud med en lille kniv. Bagefter kom jeg udskåret gulerodsstykker i hullerne. Jeg brugte grillspyd til at sætte sejlene fast med og så kom jeg frugt i igen.

Til sidst kom der et dødninghoved og lidt legoduplo mænd på til pynt. Skibet kom så i fad, ud og sejle i det store frugthav. 



søndag den 1. juni 2014

Fødselsdags lækkerier


Endelig kom dagen hvor mellemste manden fylde år, så det fejrede vi i Løveparken. Jeg havde bagt boller til om formiddagen, madbrød og udskåret frugt og grønt til frokost, fødselsdagspimpet kanelkrans og jordbærtærte til eftermiddagskaffen.


Bollerne havde jeg smurt med smør hjemmefra, så var de klar til at stille den værste sult, mens vi så på de første dyr. Jeg havde taget lidt af dejen fra, da jeg lavede kanelkransen, så både boller og kanelkrans består af den samme bolledej. Opskriften ligger her på bloggen under boller.


Som lovet igår kommer her et billede af madbrødet indeni. Det smager rigtig dejligt både varmt og koldt og er derfor ideelt at tage med på udflugter.

Jordbærtærten bestod af mørdejsbund med nøddefyld, frisk creme med hyldeblomstsirup, toppet med blåbær og lækre danske jordbær. Pyntet med citronmelisse, hyldeblomst og tusindfryd. Det er en rigtig sommertærte. Jeg havde bagt bunden igår, lavet cremen idag og kommet den i en beholder, gjort frugten klar og så var det bare og samle tærten inden den skulle spises.

 Jordbærtærte med creme

Mørdejsbund

Ingredienser
300 gram hvedemel
200 gram smør
100 gram flormelis
1 æg

Fremgangsmåde
Kom mel og flormelis sammen og smuldre den sammen med smørret. Saml dejen med ægget og ælt til den er ensartet. Kom dejen i en pose på køl i en times tid. Rul dejen ud på en meldrysset bord og kom den over i tærteformen ( jeg brugte halvdelen af dejen, i min tærte). Kom tærteformen, med dejen i køleskabet, or den skal hvile i 15 minutter, inden den bages. Den kan bages uden nøddefyldet ved 180 grader, varmluft i ca. 20 minutter. Bages den med nøddefyldet, skal den bages ved 160 grader, varmluft i 30-35 minutter.

Nøddefyld

Ingredienser
100 gram marcipan
50 gram sukker
50 gram blødt smør
50 gram finthakket mandler
1 æg

Rør det hele sammen til en ensartet masse. Kom nøddemassen på den ubagte tærtebund og bag den som tidligere beskrevet.

Creme med hyldeblomstsirup

Ingredienser
2 1/2 dl fløde
2 1/2 dl cremefraiche 18%
Hyldeblomstsirup

Fremgangsmåde
Pisk fløden til flødeskum, vend cremefraichen heri. Smag til med hyldeblomstsirup.


Jeg har selv lavet hyldeblomstsirup af hjemmelavet hyldeblomstsaft, sukker og et par tomme vanillestænger. Jeg brugte 1 1/2 dl hyldeblomstsaft og 1 1/2 dl sukker, det koges sammen til sukkeret er opløst. Kom siruppen på glas. Det er super lækkert på skyr, is o.lign.

Jordbærtærten skal nu bare samles med bund, cremen, jordbær og tilsidst lidt spiselig blomster, en lækker sommertærte med en frisk smag uden den bliver for sød.


Vi havde en dejlig dag med hygge, solskin, fødselsdagsgaver og legene børn. Stort tillykke til Simon.