Jeg elsker når der går farmor hygge i køkkenet. Jeg holder af at bage, sylte, lave saft og mad. Jeg er ikke fanatisk, omkring at alt maden skal være fra bunden af eller af specielle mærker, men elsker at kræse om den ved særlige lejligheder. Bager gerne brød og kager. Det kan være alt fra alm. bradepandekager til større fondant pyntet kager til livets højtider. Jeg elsker også også at være kreativ og prøver gerne nye input og ideer af.
onsdag den 26. februar 2014
Foråret titter frem
Dagene bliver lyser og lyser og snart kommer vi ind i foråret. Så når jeg ikke har haft tid til at bage lidt i dag, så mindes jeg istedet for en dejlig sommer dag, hvor drengene havde legekammrater med hjemme. Når der er legekammrater med hjemme bliver de ofte forkælet med boller og andre lækkerier. Jeg bager ofte boller fra Amo s bagebog nr 1, de er super nemme, lækre og kan varieres efter lyst.
Boller
Ingredienser
2,5 dl mælk
50 gram gær
1 spsk sukker
1 tsk fint salt
1 æg
500 gram hvedemel
75 gram smeltet margarine
Fremgangsmåde
Lun mælken og rør gær ud heri. Rør sukker, salt og æg heri. Rør smeltet margarine og mel i. Rør dejen til den er smidig. Lad dejen hvile kortvarigt i skålen. Del delen i 16-20 stykker alt efter hvilken str boller man kan lide. Tænd ovnen på 220 grader alm. ovn eller 200 grader varmluft. Mens ovnen varmer op, hæver bollerne under fugtigt klæde. Når ovnen er varm, pensles bollerne med æg eller mælk og sættes herefter i midten af ovnen og bages i ca. 10 minutter.
Jeg elsker også at bruge denne dej til at lave kanelsnegle af. De bliver super lækre.
mandag den 24. februar 2014
Jordbærkage opskrift a la Theodor
Mine børn elsker bagebøger lige så meget som deres mor. Jeg elsker at kikke i mine bage- og kogebøger og kan bruge rigtig lang tid på at finde inspiration og gode opskrifter at afprøve. Når nu mine børn ved at deres mor elsker bagebøger så elsker de at lave deres helt egne bøger til mig. Denne gang var det den mindste, der har udviklet ideen, men den mellemste som har ført kuglepinden og lavet den fine tegning. Tegning er opskriften på en jordbærkage - er den ikke fin ? Fluebenet er fordi kagen er færdig - T står for Theodor og det glade ansigt er deres mor :)
søndag den 23. februar 2014
Restekage, er ikke så ringe...
Jeg havde nogle rester af lagkagebunde med mandler, som da ikke skulle gå til spilde. Bundene er lagt sammen skiftevis med flødeskum rørt sammen med hjemmelavet nutella og flødeskum med syltet kirsebær. Cremerne er nemme og velsmagende men lidt søde, så på toppen kom jeg glasur, rørt med limesaft og afpyntet med blåbær og revet limeskal. Dejlig restekage uden det store ståhej, lige til at nyde i en stillestund på arbejde.
lørdag den 22. februar 2014
Et stk kage, færdig...
Øv hvor bliver kagepyntningen ikke altid lige som det jeg forstiller mig i hovedet. Jeg lavede selv fondanten til denne kage og den første forsøg med fondantstiber, var slet ikke til at arbejde med og tørret ud for mig. Jeg kasseret da mit første forsøg og tog i nattevagt. Efter en lang nats tror tjeneste på arbejde var jeg ude og handle ind til nyt forsøg. Masser af optimisme og gå på mod, gik jeg i gang med andet forsøg. Min plan denne gang gik ud på at male striber på fondanten, efter den var kommet på kagen. Fondant stykket målte 54x54 cm og var svær og håndtere, så undervejs gik det lidt galt øv øv. Havde ikke andre muligheder end at sætte på og lappe, efter bedste evne. Så male, male. Sløjfe på og dække de værste skader med bånd. Efter at ha været vågn i over 32 timer, stod kagen færdig. Det kan godt være at pyntningen ikke sad helt i skabet med smagen er i top og der er kage nok til alle.
fredag den 21. februar 2014
Kagekampen...
Tæller dage til at Kagekampen bliver sendt. Den første udsendelse er mandag 24/2 - men jeg er først med fra mandag 3/3. Det var en fantastisk sjov oplevelse og personlig udfordring. Selvfølgelig bliver det jeg laver på 1 1/2 time, i et fremmede køkken, hvor jeg også skal svare på en masse spørgsmål og fortælle om det jeg laver, ikke det samme som hjemme i mit egen køkken. Det er utroligt den opmærksomhed og opbakning jeg har fået omkring min deltagelse i Kagekampen, så håber min optræden på tv lever op til alles forventninger. I dag sendte min veninde mig dette billede fra Se og Hørs tvprogram. Tror da nok lige jeg skal ud og købe bladet, til gemmerne.
Ellers er dagen gået med forberedelserne til en fondantkage. Kagen kommer til at bestå af mandelbunde, mælkechokoladecreme og hvidchokoladecreme med råsyltet jordbær og blåbær. Der bliver 6 lag kagebunde og 5 lag med cremer. Når kagen er færdig pyntet, kommer der et billede af den.
Ellers er dagen gået med forberedelserne til en fondantkage. Kagen kommer til at bestå af mandelbunde, mælkechokoladecreme og hvidchokoladecreme med råsyltet jordbær og blåbær. Der bliver 6 lag kagebunde og 5 lag med cremer. Når kagen er færdig pyntet, kommer der et billede af den.
tirsdag den 18. februar 2014
Fedtfattig gulerod/ æble muffins
Havde lyst til at eksperimenter med en fedtfattig kage så fremtryllede denne muffin. De revet gulerødder og æbler giver både fugt men også sødme. Krydringen kan varieres alt efter hvad man kan lide. Jeg syntes af både kanel og ingefær passer super godt til både gulerod men også til æble men man kan jo nøjes med at anvende kanel hvis man ikke er til ingefær. Jeg bagte mine muffins i papirsforme og det var ikke et super valg, da der ikke er noget fedtstof i kagen så sætter den sig rigtig godt fast i papiret og det er lidt øv - så anvend evt silikoneforme og måske smør dem inden dejen kommer i.
Fedtfattig gulerod/ æble muffins (ca 35 stk)
Ingredienser
170 gram rørsukker
3 æg
1 dl skyr
250 gram hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
1 tsk vanillesukker
1 1\2 tsk kanel
1/2 tsk stødt ingefær
400 gram revet gulerod og æble ( mest gulerod)
1-2 håndfulde grofthakket nødder efter eget valg
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 165 grader, varmluft.
Pisk sukker og æg godt sammen. Vend skyr heri. Bland de tørre ting sammen i en skål og rør dem sammen med æggemassen. Rør tilsidst de revet gulerødder og æbler i. Dejen hældes i smurte muffinsforme og bages ca. 15 minutter.
mandag den 17. februar 2014
Vandbakkelser med frugtcreme
Vi skulle ha lidt lækkert, men havde ikke rigtig lyst til at skulle igang med det helt store så valget faldt på vandbakkelser med frugtcreme. Vandbakkelse kan være en lidt svær ting at få til at lykkes, de har det med at falde sammen, efter de er taget ud af ovnen. Det er selvfølgelig vigtigt at man ikke åbner ovndøren får bagetiden er gået og så skal de ikke ha for lidt. Denne gang faldt nogle af vandbakkelserne sammen men ikke alle. Tror desværre jeg havde stillet dem lidt for tæt på bagepladen, heldigvis smager de også godt selvom dem er lidt flade i det. Fyldet i vandbakkelser kan varieres i det uendelige men jeg havde lidt jordbærmarmelade med hyldeblomst stående i mit spisekammer så det vendte jeg i min flødeskum - dejligt hurtigt, dejlig enkelt. Så lige en drys flormelis over til pynt og 1,2,3 ... Og de var spist.
Vandbakkelser
Ingredienser
3 dl vand
150 gram smør
2 tsk sukker
150 gram mel
4 æg
Fremgangsmåde
Tænd ovnen 200 grader, varmluft.
Vand, smør og sukker koges op i en gryde. Når smøren er smertet tilsættes melet og der piskes til massen er glat, ensartet og slipper gryden. Dejen skal nu køle lidt af inden æggene tilsættes et af gangen. Rør godt imellem hvert æg. Sprøjt dejen i toppe på bagepladen eller sæt dem ved hjælp af 2 skeer. Vandbakkelserne skal nu bage 20-30 minutter alt efter str. Husk ikke at åbne ovn døren før bagetiden er slut, så falder de helt sikkert sammen.
Vandbakkelser
Ingredienser
3 dl vand
150 gram smør
2 tsk sukker
150 gram mel
4 æg
Fremgangsmåde
Tænd ovnen 200 grader, varmluft.
Vand, smør og sukker koges op i en gryde. Når smøren er smertet tilsættes melet og der piskes til massen er glat, ensartet og slipper gryden. Dejen skal nu køle lidt af inden æggene tilsættes et af gangen. Rør godt imellem hvert æg. Sprøjt dejen i toppe på bagepladen eller sæt dem ved hjælp af 2 skeer. Vandbakkelserne skal nu bage 20-30 minutter alt efter str. Husk ikke at åbne ovn døren før bagetiden er slut, så falder de helt sikkert sammen.
lørdag den 15. februar 2014
Citronmarmelade
Skulle på visit ved en af genboerne, til lidt ølsmagning, så lavede et glas citronmarmelade til værtindegave. Jeg kan rigtig godt lide den lidt bitre smag, der er ved denne marmelade og så er den bare super nem, så alle kan være med. Jeg putter vanille og hele smuttede mandler i min, men det er jo en smagssag, så gør som du bedst kan li - måske lidt revet ingefær.
Citronmarmelade (2 små glas)
Ingredienser
2-3 økologiske citroner
Sukker
Vanillestang
Hele smuttede mandler
Fremgangsmåde
Kog citronerne i vand til de er møre, mine kogte i ca. 30 minutter. Tag citronerne op på i tallerken og åben citronerne, fjern kernerne. Put citronerne i en skål og blend med en stavblender - tilsæt nu lige så meget sukker som der er citron samt vanillekorn fra vanillestangen og blend det godt sammen. Smag til om den skal ha mere sukker og tilsæt evt lidt af kogevandet for at få den rette konsistens. Når du er tilfreds med smag og konsistens tilsættes mandlerne. Marmeladen puttes nu i skoldet glas. Opbevares på køl.
Resten af citronmarmeladen nød vi herhjemme i pandekager ummm - så er det rigtig vinterferie.
torsdag den 13. februar 2014
Banankage til kollegerne
Som sygeplejerske arbejder vi dag, aften, nat og når andre har fri, så når mange andre holder vinterferie med deres børn, må vi godt forkæle os selv lidt med kage. En kollega fik lov at vælge hvad jeg skulle bage og valget faldt på banankage. Så i dag havde jeg taget den lækker, saftige og lidt tunge banankage med. På toppen var der hjemmelavet nutella, kogt op med lidt ekstra fløde og så pisket op da den var kølet af. Pynten blev grofthakket hasselnødder, mørk chokolade samt lidt frysetørret hindbær. Jeg tror de kunne lide den, for bradepanden var helt tom, da jeg fik fri igen.
Banankage med hjemmelavet nutella
Ingredienser til kagen
6 æg
350 gram rørsukker
250 gram hvedemel
2 tsk bagepulver
1 vanillestang ( eller 2-3 tsk vanilliesukker)
3 store modne bananer
200 gram smeltet smør
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 175 grader, alm ovn.
Pisk æg og sukker sammen, anvender du en vanillestang flækker du den og tilsætter vanilliekornene. Tilsæt den smeltet smør til æggemassen. Mos bananerne. Vend mel og bagepulver sammen (og evt vanilliesukker). Vend bananmosen i æggemassen og herefter mel blandingen i. Dej hældes ud i en lille bradepande som er beklædt med bagepapir. Bages ca.35-40 minutter. Tjek evt med nål om den er færdigbagt. Kagen kan spises uden noget på toppen eller evt med smeltet mørk chokolade. Vil man gerne gøre den ekstra lækker, så smager det lækkert med hjemmelavet nutella så her er opskriften på det.
Hjemmelavet nutella
Ingredienser
250 gram hasselnødder
200 gram mørk chokolade
3 dl fløde
75 gram smør
Lidt salt
Fremgangsmåde
Rist hasselnødderne af på en pande - pas på den ikke bliver sorte. Tag skallerne af nødderne ved at putte dem i et viskestykke og massere dem. Hak nødderne til mel. Hak chokoladen. Varm fløden op til kogepunktet og hæl det over chokoladen. Rør til chokoladen er smeltet. Tilsæt smør til chokoladen og rør igen. Tilsæt nødderne og salt - hvis man gerne vil ha den lidt sød kan der tilsættes flormelis efter smag. Hældes på glas og opbevares på køl.
Til kagen anvendte jeg 2/3 af nutellaen og tilsatte 2-3 dl ekstra fløde. Nutella og fløden varmes op og røres til den er ens artet - køles af i køleskabet. Er den stadig lidt flydende kan den piskes lidt op men pas på ikke at piske den for meget.
onsdag den 12. februar 2014
Lakrids- og hindbærkyskager
Jeg elsker kager med lakrids og derfor ynder jeg at bage disse lakridskyskager. Når jeg nu er ved at bage kyskager, laver jeg ofte dobbelt portion og tilsætter frysetørret hindbær til den ene halvdel og lakridspulver til den anden halvdel. Disse kys er så lette at der altid er plads til en mere og især hvis de bliver lavet i mini version.
Lakridskys
Ingredienser
Et bæger pastruserede æggehvide
150 gram sukker
1/2 tsk hvidvinseddike
3 tsk lakridspulver
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 100 grader, alm ovn eller 80 grader, varmluft.
Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt af gangen. Pisk til sukkeret er opløst - eller tæt på opløst. Tilsæt hvidvidseddiken, så marengsmassen bliver sej. Tilsæt nu lakridspulveret. Marengsmassen kommes nu i sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtes på bagepladen, i den str man kan lide. Marengsen tørres nu i ovnen i 30- 45 minutter alt efter str.
Hvis man gerne vil lave med frysetørret hindbær, så skal der ca. tilsættes 2-3 spsk frysetørret hindbær til marengsmassen istedet for lakridspulver. Eller del marengsmassen og tilsæt lakridspulver til den ene halvdel og frysetørret hindbær til den anden halvdel.
Lakridskys
Ingredienser
Et bæger pastruserede æggehvide
150 gram sukker
1/2 tsk hvidvinseddike
3 tsk lakridspulver
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 100 grader, alm ovn eller 80 grader, varmluft.
Pisk æggehviderne stive og tilsæt sukkeret lidt af gangen. Pisk til sukkeret er opløst - eller tæt på opløst. Tilsæt hvidvidseddiken, så marengsmassen bliver sej. Tilsæt nu lakridspulveret. Marengsmassen kommes nu i sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtes på bagepladen, i den str man kan lide. Marengsen tørres nu i ovnen i 30- 45 minutter alt efter str.
Hvis man gerne vil lave med frysetørret hindbær, så skal der ca. tilsættes 2-3 spsk frysetørret hindbær til marengsmassen istedet for lakridspulver. Eller del marengsmassen og tilsæt lakridspulver til den ene halvdel og frysetørret hindbær til den anden halvdel.
Chokolade biscotti
Disse chokolade biscotti er et hit hjemme ved os, både ved børn og voksne. Denne opskrift er inspireret af Amo, Den store julebagebog. Det er meningen at de skal være lidt hårde i det og derfor er de perfekte at dyppe i en god kop kaffe. Fordelen ved at bage biscottier er at man kan tilsætte de nødder, tørret frugt eller chokolade man har lyst til.
Chokolade biscotti
Ingredienser
250 gram hvedemel
250 gram sukker - jeg brugte rørsukker
1 tsk bagepulver
2 æg
150 gram mandler
50 gram grofthakket mørk chokolade
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 180 grader, alm ovn eller 160 grader varmluft.
Bland mel, sukker, og bagepulver sammen. Æggene tilsættes og tilsidst mandler og chokolade. Dejen æltes godt sammen. Form 2 stænger. Højden på stængerne skal være 2 cm og bredden 5 cm. Der skal være god afstand imellem stængerne. De bages i ca. 20 min. Stængerne skal nu køle lidt af inden de skæres i snitter, bredden skal ca. være 1 cm. Nu skal kagerne bages igen, med snitflagerne opad ved 150 grader, alm. ovn eller 130 grader varmluft. Bages i 15-20 minutter.
Chokolade biscotti
Ingredienser
250 gram hvedemel
250 gram sukker - jeg brugte rørsukker
1 tsk bagepulver
2 æg
150 gram mandler
50 gram grofthakket mørk chokolade
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 180 grader, alm ovn eller 160 grader varmluft.
Bland mel, sukker, og bagepulver sammen. Æggene tilsættes og tilsidst mandler og chokolade. Dejen æltes godt sammen. Form 2 stænger. Højden på stængerne skal være 2 cm og bredden 5 cm. Der skal være god afstand imellem stængerne. De bages i ca. 20 min. Stængerne skal nu køle lidt af inden de skæres i snitter, bredden skal ca. være 1 cm. Nu skal kagerne bages igen, med snitflagerne opad ved 150 grader, alm. ovn eller 130 grader varmluft. Bages i 15-20 minutter.
Stenaldebidder med chokolade
Weekenden har budt på lidt mere fødselsdag, da min mindste søn blev 5 år den anden dag. Vi skulle ha en del at spise så begrænsede mig lidt på kagebagningen. Som et af de søde indslag til brunchen, bagte jeg stenalderbidder med chokoladestykker. Der er en del at tygge i, men smager lækkert og føles næsten sunde at spise.
Stenalderbidder med chokolade
Ingredienser
50 gram græskarkerner
50 gram solsikkerkerner
50 mandler
50 gram hasselnødder
50 gram hørfrø
50 gram sesamfrø
50 grofthakket mørk chokolade
3 æg
1/2 dl olie
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 160 grader, alm ovn.
Bland alle ingredienserne sammen. Smør formene - jeg brugte mini rugbrødsforme og muffins forme men kan vel også bruge lille bradepande. Bages 20-25 min. Da de var kolde skæres de i små bidder.
Stenalderbidder med chokolade
Ingredienser
50 gram græskarkerner
50 gram solsikkerkerner
50 mandler
50 gram hasselnødder
50 gram hørfrø
50 gram sesamfrø
50 grofthakket mørk chokolade
3 æg
1/2 dl olie
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 160 grader, alm ovn.
Bland alle ingredienserne sammen. Smør formene - jeg brugte mini rugbrødsforme og muffins forme men kan vel også bruge lille bradepande. Bages 20-25 min. Da de var kolde skæres de i små bidder.
Inspiration til brunch...
Til brunch lavede jeg blandet frugtsalat med hjemmelavet vanillesirup lige til at putte oven på skyr. Jeg elsker vanillesirup da den er super anvendelig oven på skyr, is, pandekager eller i kaffe. Det er super nemt at lave vanillesirup selv.
Vanillesirup
Ingredienser
200 gram sukker
1 dl vand
2 stænger vanillestænger
Fremgangsmåde
Åben vanillestængerne og skrab kornene ud og mas det lidt sammen med sukkeret. Sukker, vand, vanillekorn og de tomme stænger kommes i gryde. Det koges op, jo længer det koger jo tykker bliver siruppen, så pas på den ikke koger for længe. Siruppen hældes på skoldet flaske via en tragt og køles af. Klar til brug ummm.
Den tomme vanillestænger der har kogt med siruppen kan tørres lidt. Klip nu de tørre ender af og smid dem væk. Resten af stængerne klippes i korte stykker og blendes sammen med sukker i en minihakker. Nu har du vanilliesukker og
Til fødselsdagsfrokosten, lavede jeg pastasalat. Pastasalat er en genial ret, som kan bruges i alle sammenhæng og med det man nu lige har i køleskabet. Når pastaen er kogt kan jeg godt lide at vende den i pesto - her er det en købt pesto. Når pastaen er kølet af kan man vende det i man kan lide. Denne variant indeholde, agurk, tomat, let dampet broccoli, tyndt skåret porre, blandet salatblade, fetaost, ristet solsikkerkerner og stegt chorizopølse. Hertil lavede jeg kyllingespyd som ungerne elsker, desværre var de væk inden jeg fik et billede af dem.
Vanillesirup
Ingredienser
200 gram sukker
1 dl vand
2 stænger vanillestænger
Fremgangsmåde
Åben vanillestængerne og skrab kornene ud og mas det lidt sammen med sukkeret. Sukker, vand, vanillekorn og de tomme stænger kommes i gryde. Det koges op, jo længer det koger jo tykker bliver siruppen, så pas på den ikke koger for længe. Siruppen hældes på skoldet flaske via en tragt og køles af. Klar til brug ummm.
Den tomme vanillestænger der har kogt med siruppen kan tørres lidt. Klip nu de tørre ender af og smid dem væk. Resten af stængerne klippes i korte stykker og blendes sammen med sukker i en minihakker. Nu har du vanilliesukker og
Til fødselsdagsfrokosten, lavede jeg pastasalat. Pastasalat er en genial ret, som kan bruges i alle sammenhæng og med det man nu lige har i køleskabet. Når pastaen er kogt kan jeg godt lide at vende den i pesto - her er det en købt pesto. Når pastaen er kølet af kan man vende det i man kan lide. Denne variant indeholde, agurk, tomat, let dampet broccoli, tyndt skåret porre, blandet salatblade, fetaost, ristet solsikkerkerner og stegt chorizopølse. Hertil lavede jeg kyllingespyd som ungerne elsker, desværre var de væk inden jeg fik et billede af dem.
mandag den 10. februar 2014
Kagekampen - Mød Sarah - Kanal5
Så blev det offentligt at jeg deltager i Kagekampen på Kanal 5. Glæder mig meget til at se det, men er også mega spændt på hvordan det er at se sig selv på tv. Håber at i vil se det og blive inspiret til at gå i køkkenet og bage lidt lækkert.
Kagekampen - Mød Sarah - Kanal5
Kagekampen - Mød Sarah - Kanal5
torsdag den 6. februar 2014
Opskrifter på fødselsdags lækkerierne
Da jeg skulle bage lidt lækkert til min fødselsdag, var mit æggelager lidt begrænset. Jeg måtte finde på opskrifter som primært bestod af æggehvider, da jeg havde en dunk pastruseret æggehvider i køleskabet. Jeg havde et restlager af kokos og marcipan stående fra julens bagning, som skulle bruges. Resultatet blev til en opskrift på kokosmakroner med vanille og marcipan. Det er en super lækker kombination og marcipanen giver en dejlig konsistens til kokosmakronerne.
Kokosmakroner med marcipan
Ingredienser
30 gram smør
150 gram kokosmel
150 gram sukker
Korn fra en stang vanillie
2-3 æggehvider
100 gram marcipan
Mørk chokolade til at pynte med
Fremgangsmåde
Tænd ovnen, 200 grader alm. ovn.
Ælt alle ingredienserne godt sammen, til en ensartet masse. Massen formes til halvkugler med hjælp af en ske. Det kan godt være svært at forme dem pænt, da massen klister til fingrene, men gør fingrene våde med vand inde imellem, så bliver det nemmer. Antallet afhænger jo af str på makosmakronerne, men ca.15 styk. Bages 12minutter, midt i ovnen, til de en lysebrune. Når de er kølet af, kan de pyntes men smeltet chokolade i bunden eller med striber henover toppen.
Ælt alle ingredienserne godt sammen, til en ensartet masse. Massen formes til halvkugler med hjælp af en ske. Det kan godt være svært at forme dem pænt, da massen klister til fingrene, men gør fingrene våde med vand inde imellem, så bliver det nemmer. Antallet afhænger jo af str på makosmakronerne, men ca.15 styk. Bages 12minutter, midt i ovnen, til de en lysebrune. Når de er kølet af, kan de pyntes men smeltet chokolade i bunden eller med striber henover toppen.
Derudover blev der også bagt kransekagetoppe med revet lime og frysetørret blåbær. De smagt lidt mere friskt end de traditionelle kransekager. Næste gang de skal bages tror jeg at de skal pyntes med en hasselnød på toppen evt afskallet hasselnødder og så dyppe bunden i hvid chokolade. Den fede smag fra hvid chokolade vil passe super godt til den friske lime smag.
Kransekagetoppe med revet lime og frysetørret blåbær
Ingredienser
250 gram marcipan
100 gram flormelis
Skal af en øko lime
1 spsk knust frysetørret blåbær
1/2-1 æggehvide
Evt afskallet hasselnødder og hvid chokolade
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 210 grader, alm ovn.
Ælt alle ingredienserne, undtagen de frysetørret blåbær, sammen til en ensartet masse. Massen skal være blød nok til at kunne sprøjtes ud af sprøjteposen og her kan man justerer med æggehvide. Rør nu de knuste frysetørret blåbær i kransekagemassen. Massen puttes i sprøjteposen, hvor der er isat stjernetyl. Sprøjt toppene ud på bagepladen ca. 25 stk. Sæt evt en hasselnød i hvert top. Bages 8-10 minutter, øverst i ovnen. De skal være lysebrune og pas godt på det ikke bliver for mørke. Køles af og kan herefter evt dyppes i hvid chokolade.
Jeg bagte også havregrynskager med tørret tranebær, en super lækker og sprød småkage. Jeg elsker når der er tørret tranebær i, men det kan sagens undværes. Havregrynskagerne kan pyntes med hvid chokolade, det passer godt til tranebærrenes lette synlighed. Laver man dem uden tranebær kan de pyntes med mørk chokolade evt med orange smag ummm det er også lækkert.
Havregrynskager med tørret tranebær
Ingredienser
100 gram smeltet smør
125 gram havregryn
1 æg
200 gram sukker
2 spsk hvedemel
1/2 tsk bagepulver
2 håndfulden tørret tranebær
Evt hvide chokolade til pynt
Fremgangsmåde
Tænd ovnen ved 200 grader, varmluft.
Hæld den smeltet smør over havregrynene i en skål. I en anden skål piskes æg og sukker godt sammen. Bland mel og bagepulver samme og tilsæt det æggemassen og herefter tilsættes havregrynmassen. Vend tilsidst tranebærren i tilsidst. Sæt massen på bagepladen med en tsk. Pas på at de ikke sættet for tæt, de flyder meget ud. Der kan være 9 kager pr bageplade. Bages ca. 7 minutter men pas på de ikke brænder på på grund af det høje sukker indhold. Når de er kølet af tages de af pladen og pyntes med striber af smeltet hvid chokolade.
Den sidste hapser var brownies i små bidder. Hvis man elsker chokolade, er det en super lækkert bud på en kage. Jeg var løbet tør for valnødder og derfor kom jeg hakket hasselnødder i men put det i du har lyst til.
Brownie (lille bradepande)
Ingredienser
200 gram mørk chokolade
100 gram smør
4 æg
300 gram sukker
50 gram hvedemel
Knivspids salt
2 spsk kakao
100 gram grofthakket valnødder eller andre nødder
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 170 grader, varmluft.
Hak den mørke chokolade groft og smelt den sammen med smøren over svag varme. Pisk æg og sukker let sammen. Tilsæt chokolademassen til æggemassen og rør til den er ensartet. Bland mel, bagepulver, kakao og salt sammen og sigt den i chokolade/ æggemassen. Rør rundt og tilsæt tilsidst nødderne. Hæl dejen i en smurt bradepande og bages i ca. 30 minutter - pas på den ikke bliver overbagt. Når kagen er afkølet kan den skæres ud i den størrelse man syntes.
Ingredienser
250 gram marcipan
100 gram flormelis
Skal af en øko lime
1 spsk knust frysetørret blåbær
1/2-1 æggehvide
Evt afskallet hasselnødder og hvid chokolade
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 210 grader, alm ovn.
Ælt alle ingredienserne, undtagen de frysetørret blåbær, sammen til en ensartet masse. Massen skal være blød nok til at kunne sprøjtes ud af sprøjteposen og her kan man justerer med æggehvide. Rør nu de knuste frysetørret blåbær i kransekagemassen. Massen puttes i sprøjteposen, hvor der er isat stjernetyl. Sprøjt toppene ud på bagepladen ca. 25 stk. Sæt evt en hasselnød i hvert top. Bages 8-10 minutter, øverst i ovnen. De skal være lysebrune og pas godt på det ikke bliver for mørke. Køles af og kan herefter evt dyppes i hvid chokolade.
Jeg bagte også havregrynskager med tørret tranebær, en super lækker og sprød småkage. Jeg elsker når der er tørret tranebær i, men det kan sagens undværes. Havregrynskagerne kan pyntes med hvid chokolade, det passer godt til tranebærrenes lette synlighed. Laver man dem uden tranebær kan de pyntes med mørk chokolade evt med orange smag ummm det er også lækkert.
Havregrynskager med tørret tranebær
Ingredienser
100 gram smeltet smør
125 gram havregryn
1 æg
200 gram sukker
2 spsk hvedemel
1/2 tsk bagepulver
2 håndfulden tørret tranebær
Evt hvide chokolade til pynt
Fremgangsmåde
Tænd ovnen ved 200 grader, varmluft.
Hæld den smeltet smør over havregrynene i en skål. I en anden skål piskes æg og sukker godt sammen. Bland mel og bagepulver samme og tilsæt det æggemassen og herefter tilsættes havregrynmassen. Vend tilsidst tranebærren i tilsidst. Sæt massen på bagepladen med en tsk. Pas på at de ikke sættet for tæt, de flyder meget ud. Der kan være 9 kager pr bageplade. Bages ca. 7 minutter men pas på de ikke brænder på på grund af det høje sukker indhold. Når de er kølet af tages de af pladen og pyntes med striber af smeltet hvid chokolade.
Den sidste hapser var brownies i små bidder. Hvis man elsker chokolade, er det en super lækkert bud på en kage. Jeg var løbet tør for valnødder og derfor kom jeg hakket hasselnødder i men put det i du har lyst til.
Brownie (lille bradepande)
Ingredienser
200 gram mørk chokolade
100 gram smør
4 æg
300 gram sukker
50 gram hvedemel
Knivspids salt
2 spsk kakao
100 gram grofthakket valnødder eller andre nødder
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 170 grader, varmluft.
Hak den mørke chokolade groft og smelt den sammen med smøren over svag varme. Pisk æg og sukker let sammen. Tilsæt chokolademassen til æggemassen og rør til den er ensartet. Bland mel, bagepulver, kakao og salt sammen og sigt den i chokolade/ æggemassen. Rør rundt og tilsæt tilsidst nødderne. Hæl dejen i en smurt bradepande og bages i ca. 30 minutter - pas på den ikke bliver overbagt. Når kagen er afkølet kan den skæres ud i den størrelse man syntes.
søndag den 2. februar 2014
Det er min fødselsdag idag...
Selv om fødselsdagsgæsterne først kommer i næste weekend, så måtte jeg en tur i køkkenet og bage lidt lækkert. Det blev til langtidshævet boller, fra Amo s store bagebog. Jeg bager ofte disse lækre boller, da de bare er super nemme og har en dejlig smag.
Udover bollerne blev det til: havregrynskager med tørret tranebær, kokosmakroner med marcipan, kransekagetoppe med lime og frysetørret blåbær, mini brownies, 2 slags minikyskager med lakrids og frysetørret hindbær. En masse små lækre bidder, lige til at hapse.
lørdag den 1. februar 2014
Så skal det prøves....
Jeg har længe leget med ideen om at lave min egen blog, nu skal det være :) Jeg har i flere år delt mine kreationer i køkkenet, over facebook, til glæde eller irritation for mine venner. Jeg vil gerne gøre det lidt mere seriøst og organiseret, med denne blog, Farmor hygge. Håber at min blog kan inspirere og motivere andre, til at går i køkkenet og farmor hygge. Men hvad er farmor hygge for noget ?? Jeg holder rigtig meget af min farmor, som desværre ikke er her mere, men hos hende kunne man smage mad med rigtige ingredienser. Alt mad behøver ikke at være fra bunden af hver dag, men det er fantastisk engang imellem at få hønsekødssuppe med hjemmelavet kød- og melboller, bare fordi man faktisk kan finde ud af at lave det. Hjemmelavet rullepølse og leverpostej er gudespise. Så farmor hygge i køkkenet er gamle traditioner og så er det jo op til en selv, hvor meget det skal twistes op, eller nyfortolkes. Farmor hygge er en hyldest til alle dem, som gerne går i køkkenet for at koble fra, og bare vil gøre det lidt ekstra godt. Farmor hygge er også det at bage en kage, fordi det er hyggeligt at inviterer nogle over for at smage den. Det behøver ikke være svært at gå i køkkenet og kreaere noget godt, det er okay at prøve sig frem også selvom det ikke altid lykkes.
Abonner på:
Opslag (Atom)