søndag den 28. september 2014

Bryllupskage - det er så yndigt at følges ad


jeg blev spurt af en kollega om jeg ville lave hendes bryllupskage, og det ville jeg rigtig gerne. Jeg havde set et billede af en kage med perler og ville gerne jeg noget der mindede om den. Jeg lavede lidt om på designet og valgte blandt andet at der skulle være en blomst på toppen. Smagten skulle være frisk og ikke for sød, ingen mørk chokolade og ellers var der frit slag. Jeg valgte derfor at lave kagerne med 3 lyse lagkagebunde, 1 nøddebund, 2 lag med passionsfrugtmousse og et lag hvid chokoladecreme med hyldeblomst. Smurt op med smørcreme smagt til med lime- skal og saft.


Mandelmarengsbund (til alle tre bunde x 2 af portionen)

Ingredienser
150 g mandler
2½ dl flormelis
1 tsk. bagepulver
4 æggehvider
1- 2 dl hasselnødder, groft hakket
Springform (24 cm i diameter)
Smør og hvedemel til formen

Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 175°. Smør springformen, og drys den med mel.
Hak mandlerne meget fint i en blender eller foodprocessor. Bland mandler, flormelis og bagepulver i en skål. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål, og vend dem i mandelblandingen sammen med de grofthakket hasselnødder. Hæld mandelmarengsdejen i springformen, og bag den i ovnen i ca. 30 minutter. Tag denud, og lad den køle helt af i formen.

Lagkagebunde (jeg lavede 2 1/2 portion til alle bundene)

Ingredienser
6 æg
200 g sukker
140 gram mel (kan også laves med 100 gram mel/ 40 gram kakao - tirke bunde)
Vanillestang ( korn) 
1 tsk bagepulver

Fremgangsmåde
Pisk æg, sukker og vanillekorn grundigt sammen. Vend mel ( kakao) forsigtigt heri.
Dejen kommes i en springform og bages ved 175 grader ( varmluft ) ca. 15-20 minutter. Kagen afkøles inden den deles i 3 bunde.

Hvid chokoladecreme

Ingredienser
150 gram hvid chokolade
1 vanillestang
1 1/2 dl fløde
8 blade husblas
1/2 dl hyldeblomstsaft 
8 dl fløde

Fremgangsmåde:
Husblas sættes i blød i koldt vand. Hak chokoladen fint. Kog fløde op med vanillekorn og stang og hæld over fløden og rør rundt. Sæt på køl. Pisk fløden blødt. Smelt husblas og tilsæt hyldeblomstsaften. Rør husblasen i chokolademassen og vend i fløden. Klar til at lægge i kagen - jeg kommer dog ofte cremen i pose, så er den nemmere at fordele imellem lagene. Der kan også tilsættes frisk frugt i den hvide chokoladecreme inden den kommes i kagen.



Mango/passionsfrugt mousse med græsk yoghurt (jeg lavede dobbelt portion)

Ingredienser
1 mango
4 passionsfrugter
1 vanillestang
5 dl piskefløde
5 blade husblas 
2 spsk. flormelis - efter smag
1/2 dl færdig juice/smoothies med tropefrugt 
2 dl græsk yoghurt 10%

Fremgangsmåde
Kom husblassen i koldt vand. Kom frugtkødet fra passionsfrugterne i en si, så kernerne separeres fra resten (kernerne smides ud). Skræl og fjerne sten fra mangoen, Blend passionsfrugtsaft, mango og juice/smoothies sammen. Pisk piskefløden sammen med vanillekorn og flormelis. Kom den udblødte husblas sammen med lidt af frugtmassen og smelt det i mikroovnen (eller over vandbad). Kom den smeltet husblas i resten af frugtmassen og rør rundt. Tilsæt yoghurt til frugtmassen og rør rundt. Vend flødeskummet i. Kom moussen i pose og stil den på køl, til den har sat sig lidt i ca. 1-2 timer. Kom nu moussen i mellem bundene. 



Sammenlægningen af kagen 
Jeg lægger kagen sammen med toppen nederst og bunden øverst, så vender jeg kagen, når den har sat sig, så bliver toppen fin lige. Først kom jeg kagepap forneden, så lys bund, et lag mango/passionsfrugtmousse, lys bund, hvid chokoladecreme, lys bund, mango/passionsfrugtmousse og til sidst nøddebund. Så kom kagerne på køl 6-8 timer, så de har sat sig og er klar til opsmøring. inden opsmøring vendes kagerne rundt, så nøddebunden ligger nederst. 

Jeg smurte op med almindelig smørcreme tilsmagt med limeskal og saft. Så kom kagerne på køl igen, så smørcremen satte sig. 





Tilsidst blev kagerne overtrukket med fondant og lagt sammen med træspyd til at understøtte under kagepappet, så kagerne ikke faldt sammen. 



Pæonen på toppen var lavet i god tid, og tager lidt tid at lave. Perlerne er lavet i fondant, tørret, trillet i vodka blandet med dust i forskellige farver, tørret enkeltvis. Jeg syntes ikke der var perlemors effekt nok og derfor penslet jeg dem alle med ekstra perlemor og nogle af de beige med guld. Nogle enkelte perler er trillet i hvid hologramglimmer inden de tørret.



Hele kagen skulle være til 40 personer, men som altid fik jeg lavet alt for meget, hele det nederste lag var tilbage. Det første billede har jeg lånt fra en gæst, hvor kagen står ved festen.



Så kommer der lige lidt billede spam af kagen fra forskellige vinkler :)







lørdag den 20. september 2014

Lyserøde efterårslækkerier


Det har da bare været et dejligt efterårsvejr idag, så ungerne, mig og min mor var på tur i Løveparken. Sådan en tur ud i det blå, kræver jo lidt lækkert at tage med. Af en rest mørdej, blev der kreeret et par hindbærsnitter. Min helt almindelig bolle gærdej (opskrift ligger under boller - http://farmorhygge.blogspot.dk/search/label/Boller), blev tilsæt et par håndfulde havregryn og lidt rugflager, for at give lidt fylde. Jeg lavede dobbelt portion og den ene halvdel blev til kanelsnegle med marcipan remoncefyld og æbletern, den anden blev til boller med den samme remoncefyld og et æblestykke. Der var selvfølgelig ikke rigtig nogen smagsforskel, på de to forskellige bagværk, men blot to forskellige design.


Æblerne giver en syrlighed til fyldet og noget fugt som klæder kanelsneglene rigtig godt. Ikke mindst så giver æblerne lidt farve til det hele. Hjemme ved os elsker ungerne glasur, så derfor er der både glasur på kanelsnegle og æblebollerne, men det er overhovedet ikke nødvendigt og jeg ville faktisk foretrække lidt hakket hasselnødder eller mandler istedet, men hvad gør man ikke for de kære børn :)



Bollerne fik lov at hæve lidt inden jeg lavede et hul i dem, fyldet blev lagt over hullet og så et lille æblestykke i tilsidst. Jeg ville gerne ha taget et fint billede af de færdige æbleboller, men de blev hurtigt spist, men kan lige anes øverst på brættet.


Jeg havde lagt at holde det hele i lyserøde nuancer, for hjemme ved os er jeg den eneste af hunkøn og det skal da lige markeres engang imellem :) Hindbærende er ude fra vores have, se de ikke bare lækre ud ? Det er første år der har været bær.


Saftevandet i flasken, er i øvrigt hjemmelavet ribssaft, færdigblandet hjemmefra, klar til at nyde efter leg på legepladsen. 

onsdag den 10. september 2014

Sponsorkager og cupcake dommer


I lørdags var der sponsordag ned i vores børnehave, så kan man komme ned og deltage i forskellige aktiviteter og de penge som der bliver tjent den dag, går til lidt ekstra legetøj eller lign. til børnehavens børn. Jeg var i den anledning blevet spurt om jeg ville bage en sponsorkage samt være "dommer" i cupcake pyntning, og det ville jeg da gerne. Jeg besluttede mig for at lave et "cupcake billede" på den måde så det flot ud i sin helhed men når så der blev købt en kage, så fik den enkelte en fin kage med sig, som var individuelt pyntet. Jeg bagte en stor portion blåbærmuffin som så blev pyntet med smørcreme smagt til med revet citronskal og lidt appelsinblomstekstrat.


Jeg bagte dobbelt portion og nogle blev bagt i lidt store papforme og resten i almindelig papirsforme. Bager man blot i almindelig papirsforme som bliver der altså en hel del kager ud af bare en portion.
Jeg har brugt opskriften fra Amo bagebog nr. 2 og det er altså en super grunddej også, hvor du blot tilsætter det du har lyst til.


Blåbærmuffins (ca.30-40 alm. muffins) jeg lavede dobbelt portion.

Ingredienser
300 gram sukker
250 gram hvedemel
50 gram smør
3 æg
2 dl mælk
3 tsk bagepulver
Vanillekorn fra 1 stang vanille eller 1 tsk vanillesukker
250 gram blåbær ( eller hvormange man nu vil ha i)

Fremgangsmåde
Pisk æg, sukker og vanillekorn sammen til den er luftig. Bland mel, bagepulver sammen og vend de i æggemassen. Kog mælken og smør op og kom den forsigtig i dejen og vend til den er ensartet. Kom dejen i  muffinsformene ca. halv fyldt. Kom nu blåbær hver form med dej (vend evt blåbærene i lidt mel inden, så falder de ikke så nemt til bunden i dejen). Bages ved alm. ovn 200 grader (varmluft 180 grader) i 15-20 minutter alt efter størrelse. Når de er afkølet kan de spises som de er eller pyntes videre med frosting.

Resten at kagerne pyntede jeg med cheesecreme frosting og lidt pynt jeg havde i overskud og tog med til min søsters fødselsdag. Dem skal i da heller ikke snydes for at se.


Hvad var det nu med det der "dommer" i cupcake pyntning. Jo det var sådan at børnene kunne tilmelde sig cupcake pyntning til sponsordag. De fik udleveret ens kager og så skulle de ellers bare pynte kagerne med deres medbragte pynt. Jeg skal ellers lige sige at der blev givet los med den fineste krymmel, små blomster og pink flamingoer. Helt klar ikke et nemt valg at finde en vinder :) men så måtte der jo vælges efter kagen med mest pynt. Jeg fik også taget et billede af de fine kager så de fik pyntet. Vinderen blev kagen som stå nr. 2 til venstre :)


tirsdag den 9. september 2014

Fødselsdagskage med elefant på toppen


Den anden dag,blev jeg spurt lidt sent om aften, om jeg kunne hjælpe med en kage til dagen efter, til hans svigermors fødselsdag, da hun blev 80 år. Jeg havde i forvejen lovet at lave nogle sponsor cupcakes til børnehaven, så var lidt tidspresset, men syntes jo også det var lidt synd for svigermoren hvis hun ikke skulle ha en kage, så sagde ja til at lave den. Jeg måtte selv bestemme hvilken kage det
skulle være, det eneste var at der skulle være en elefant på kagen, da fødselaren samler på elefanter.
Jeg bestemte mig for at bage en super lækre gulerod/squashskage og så tilsætte rosiner, tranebær, solsikkerkerner og græskarkerner til dejen. Den smager dejligt og er rigtig lækker fugtig og svampet. Jeg bagte to stk mellem bradepander kage, som jeg både lage sammen og pyntede med cheesecreme frosting smagt til med revet citron. Opskriften ligger alleredde på bloggen, men her kommer den igen med de ændringer jeg lavede til denne kage


Gulerod/squashkage (lille bradepande) (jeg lavede 2 til kagen)

Ingredienser
2 1/2 dl olie (smagsneutral)
200 gram sukker
200 gram farin
4 æg
400 gram hvedemel
1/2 tdl salt
1 spsk bagepulver
1 spsk natron
1 tsk kanel ( kan undlades)
2 1/2 dl rosiner og tranebær (kan undlades)
2 dl solsikkerkerner og græskarkerner
1 dl hakket valnødder (dem tilsatte jeg ikke denne gang)
1 liter revet gulerødder og squash, ca halvt af hvert

Cheesecreme frosting (jeg brugte 1 portion til fyld og 11/2 til at pynte med)
200 gram neutral flødeost
500 gram flormelis
Revet citronskal fra 1 øko citron
250 gram smør

Fremgangsmåde
Olie, sukker og farin piskes godt sammen og æg tilsættes et af gangen. De tørre ting blandes sammen og tilsættes. Kom rosiner, valnøddekerner, solsikkerkerner og det revet grønt i og rør dejen godt sammen. Kom dejen i en beklædt bradepande og bages i forvarmet ovn, 180 grader, alm ovn i 1 time. Kagen afkøles inden toppingen kommes på.

Cheesecreme frosting laves ved af røre alle ingredienserne godt sammen, kommes oven på kagen og pynt efter lyst med hakket valnødder og revet citronskal. Kagen skal opbevares på køl men holder sig god et par dage.


Jeg syntes selv det blev en fin kage, trods tidspresset, måske lidt for lyserød til en dame på 80 år, men skidt har alle ikke brug for at være lidt prinsesse engang imellem.



onsdag den 3. september 2014

Rødbedepandekager med havregryn


Har meldt mig til en hyggelig bagedyst på facebook, hvor den første udfordring lød på pandekager og så havde vi fra om morgen til midnat, at finde på og kreere i. Jeg kom dog relativ hurtigt på hvordan mine  pandekager skulle være og hvilke tilbehør der skulle være. Da dommerne jo ikke kan smagt måtte den jo ha fuld skue på det kreative og udseende.



På den første dag i efteråret måtte det være efterårspandekager der skulle bages. Det blev til disse små buttede pandekager med revet rødbede og havregryn. En lidt anderledes pandekage med den lidt jordagtig smag pga rødbeden, men på den helt rigtige måde. For at give lidt sødme havde jeg kogt en æblekompot med vanille i, som stadig har lidt struktur. Jeg havde desuden kogt en hyldebærsirup som suppede æblekompotten perfekt. Kom knas til anretningen, havde jeg hentet friske hasselnødder og kommet på, som sammen med lidt frisk æble var prikket over i.  Det blev en super lækker efterårdessert, hvor efteråret både er i smagen men også farverne.




Rødbedepandekager med havregryn (13 stk)

Ingredienser
1 æg
2 dl mælk
25 gram smeltet smør
Vanillekorn fra 1 stang vanille
1 spsk sukker
1 tsk bagepulver
1 knips salt
150 gram hvedemel
25 gram havregryn
50 gram revet rå rødbede
- smør til stegning

Fremgangsmåde
Det hele undtagen rødbeden piskes sammen. Tilsæt nu rødbeden og rør rundt.
Varm panden op og kom smør på. Steg nu pandekagerne over jævnvarme. Vendes undervejs :)



Æblekompot

Ingredienser
2 æbler
1/2 dl vand
Den tomme vanillestang fra pandekagerne
1-2 spsk sukker efter smag og æblesort

Fremgangsmåde
Skræl æblerne og skær i mellemstore tern. Kommes i gryden sammen med vand og den tomme vanillestang. Koges ved svag varme til den er kogt lidt ud. Tilsæt nu sukkeret og smag til.



Hyldebærsirup

Ingredienser
2 dl Hyldebærsaft (hjemmelavet eller købt)
1 dl sukker

Fremgangsmåde
Kom saft og sukker i en lille gryde og kog det sammen til sukkeret er smeltet og siruppen er tyknet lidt.


mandag den 1. september 2014

Dobbelt fødselsdag

Den store af ungerne havde fødselsdag i sommerferien og derfor blev klassefødselsdagen udskudt. Fødselsdagen blev slået sammen med en af pigerne fra klassen og derfor skulle kagen være pyntet så den passede til dem begge. Det skulle ikke være en vild og voldsom kage, men blot den sædvanlige almindelige chokoladekage, pyntet med glasur og lidt fondant pynt.



Målet er lavet af royal iceing (flormelis og past. æggehvide) lavet i 3 del, som efter det var tørret helt op, blev sat sammen med lidt royal iceing og hold på plads til det var tørret op.


Her kan man godt se at siderne er limet fast med royal iceing men det bliver ikke tydeligt at se og målet var ret stabilt, så fik ikke brug for det ekstra jeg havde lavet, for en sikkerhed skyld.  


Chokoladekage (bradepande)

Ingredienser
4 æg
600 gram sukker
5 dl mælk
300 gram smør
500 gram hvedemel
100 gram kakao
1/2 tsk salt
2 tsk bagepulver
2 tsk natron

Fremgangsmåde
Smelt smør sammen med mælken. Pisk æg og sukker godt sammen og tilsæt mælkeblandingen. Bland mel, kakao, bagepulver, natron og salt sammen og sigt den i det våde og vend til dejen er ensartet. Kom dejen i en bagepapirbeklædt bradepande og bag i alm forvarmet ovn, 170 grader i ca. 40-45 minutter. 



Tobias elsker sin computer og derfor skulle den med og de runde sølvfarvet skulle forstille Cd'er som altid ligger og fylder herhjemme. Nina elsker fodbold og derfor skulle hun da ha både mål og fodbold.



Menuen stod på burger med hjemmelavet burgerboller. Jeg fik dog ikke helt læst opskriften rigtigt og missede det sidste punkt, hvor der stod at bollerne skulle mases flade og efterhæve igen for tredje gang, derfor blev mine knap så store men stadig super gode.


Opskriften stammer fra Claus Meyers bagebog, som helt klart kan anbefales at købe. Jeg puttede dog lidt fuldkornshvedemel i halvdelen og den dej var lidt mere klisteret og krævet lidt mere hvedemel at blive pudret med efter dejen var del. Jeg lavet 4 dobbelt portion men her kommer opskriften på ca 16 boller og jeg har medtaget den sidste hævning, som jeg selv glemte at gøre.

Burgerboller (16 stk)

Ingredienser
5 dl håndvarmt vand
25 gram gær
900 gram hvedemel
75 gram sukker
1 spsk salt
75 gram blødt smør
Sesamfrø

Fremgangsmåde
Rør gær ud i vandet, tilsæt de tørre ingredienser og alt det sammen. Tilsæt smørret og ælt nu i ca 8 minutter i dejen er lækker og smidig. Dejen skal nu hæve tildækket 1 timet. Slå dejen ned og del den i 16 stykker. Form nu til boller og dyppes i sesamfrø inden de kommes på bagepladen (8 boller pr plade). Bollerne efterhæver nu i 30 minutter. Nu skal bollerne trykkes flade til passende størrelse. Bollerne skal nu efterhæve igen i ca. 1 time. Bollerne bages i forvarmet ovn, ved 220 grader, alm. ovn (200 grader, varmluft) i 14 minutter.


Burgerne kan nu fyldes efter lyst med salat, agurk, tomat, løg, syltet agurker, bøf og diverse dressinger. Børnene fik selvfølgelig almindelig pomfritter til, så gulerodsstavende lå der kun for min skyld. Skal lige hilse og sige burgerne var en stor succes, så kan godt anbefales.