lørdag den 31. maj 2014

Madbrød til fødselsdagen


Så skal der holdes fødselsdag for familien. Vi skal på tur i Løveparken, så det skal gerne være lidt nem, at tage med. Jeg har bagt et lækkert italiensk brød med fyld i. Fyldet består af cherrytomater, mozzarellaost, tørret skinke og basilikum. Fyldet kan varieres efter lyst og smag.


Desværre ville brødet ikke hæve helt så meget op, som det plejer øv øv. Derfor kan man se tomaterne buler igen dejen.

Madbrød (1 stk)

Ingredienser
15 gram gær
3 dl lunken vand
1 spsk honning ( jeg brugte lidt sukker istedet)
1 spsk salt
2 spsk olie
150 gram durumhvede
275 gram hvedemel

Fyldet
Et par håndfulde cherrytomater
2 pk  mozzarellaost
2 pk tørret skinke
En stor håndfuld frisk basilikum

Fremgangsmåde
Rør gær ud i vandet. Tilsæt honning, olie, salt. Kom mel i og ælt godt (jeg brugte min røremaskine) Dej skal hæve 30 minutter. Form dejen i en rektangel, kom fyldet på. Kom dejen omkring fyldet, kom lidt vand i samlingen, som lim. Form den som en krans og vær opmærksom på at samle den godt, så fyldet ikke ryger ud. Kom kransen på bagepladen med samlingen ned af. Efterhæver i 30 minutter. Bages ved 250 grader, alm ovn i 30-35 minutter.


Så er den klar til at tage med på tur ud i det grønne. Hvordan den ser ud indeni må i vente med at se imorgen, når vi spiser den. Resten af de lækkerier vi skal ha med kommer også imorgen.

Kanelkrans


En lidt anderledes kanelkrans, som vi skal ha til fødselsdagen imorgen. Næste gang tror jeg dog, jeg vil lave lidt mindre men hyppigere snoninger. Den er lavet ved at, når man har rullet sin gærdej med kanel snask, som en roulade, så skæres "rouladen" igennem på langt. De to halve stænger snoes nu omkring hinanden og samles til sidst i en krans. Den efterhæver og bages. Jeg har bare brugt en almindelig bolle dej, opskriften ligger på bloggen under boller. Kan du lide kardemomme, så er dejen jeg anvendte til den klippet kanelkrans rigtig god.

torsdag den 29. maj 2014

Kage med hindbær og rabarber


Vejret er perfekt til grill og hygge ude på natten men sådan skal det ikke være for jeg skal i nattevagt. Jeg har bagt en kage til kollegerne, som vi forhåbentlig kan hygge med, i en ledig stund.

Det er var lidt et eksperiment, udfra en alm sukkerbrødskage. Det er en stor kage i en springform med 28cm i diameter men den kan også bages i en mellemstor bradepande. Jeg har puttet en del frugt i, men der kan sagens komme mindre i, obs at det godt kan give en kortere bagetid.



Kage med hindbær og rabarber (springform 28cm) 

Ingredienser
5 æg
300 gram sukker
1 vanillestang
75 gram smeltet smør
1 1/2 dl mælk
300 gram mel
3 tsk bagepulver
1/2 tsk salt
100 gram groftrevet marcipan
300 gram hindbær (frisk eller frost)
150 gram rabarber i små stykker

Fremgangsmåde
Pisk æg, sukker og vanillekorn sammen til det er cremet. Kom smør og mælk i. Bland mel, bagepulver og salt sammen og vend det i æggemassen. Kom revet marcipan i. Dejen kommes i en  smurt form. Frugten kommes over på dejen i et jævnt lag. Bages ved forvarmet ovn ved 175 grader, alm ovn. Bages i 1 time.

onsdag den 28. maj 2014

Overflåd af citronmelisse


Min citronmelisse gror som vanvittig og er næsten ved at overtage hele krukken. For at det ikke skal være løgn så har jeg endnu mere af det i et bed. Citronmelisse dufter super dejligt og smager dejligt frisk. Jeg plukkede en god stor håndfuld og kom det i tekanden.



Herefter hældte jeg blot kogende vand over og lod det trække. Jeg kom faktisk sukkeret i tekanden med det samme, 4 tsk sukker til hele kanden.  Jeg brugte alm sukker, men rørsukker er også et hit.



Herefter var der super lækker citronmelisse te. Det smager dejlig varm, men er rigtig god til at slukke tørsten på en varm sommerdag, hvis du stiller den koldt og evt kommer isterninger i. Den er afprøvet på ungerne i huset og de godkendte den med det samme.


Minecraft fødselsdag



Weekenden bød på afholdelse af børnefødselsdag her i hjemmet. Temaet var minecraft, som er det helt store ved alle mine 3 drenge, så måtte jo lave lidt pynt a la minecraft. Det var ikke det helt store pynt det blev til, men det gav hygge og stemning. Jeg havde pyntet nogle bloklys, balloner, bordpynt og ikke mindst en "TNT bombe". Mad skulle der til og den stod på hjemmelavet pizza og hold da op de gik til den.

Så skule "TNT bomben" sprænges. Jeg havde kommet en cola indeni og så kom der mentos ned i colaen, hvorefter det bruser op. Desværre havde jeg kun kommet en 1/2 liter i og det gav ikke helt den ventet effekt, men ungerne elsket det.



Kage skulle der selvfølgelig også til og det skulle være en minecraftkage. Jeg havde valgt at lave en lidt mørk chokoladekage, som var børnevenlig i smagen - voksne kan også godt spise den ;) Selve opskriften på kagen er skrevet ned fra en hjemmeside engang, en rigtig klassiker. Der kan tilsættes hakket mørk chokolade, nødder, revet appelsinskal eller hvad du nu lyster.

Chokoladekage (1 stor bradepande)

Ingredienser 
4 æg
600 gram sukker
5 dl mælk
300 gram smør
500 gram hvedemel
100 gram kakao
1/2 tsk salt
2 tsk bagepulver
2 tsk natron

Fremgangsmåde
Smelt smør sammen med mælken. Pisk æg og sukker godt sammen og tilsæt mælkeblandingen. Bland mel, kakao, bagepulver, natron og salt sammen og sigt den i det våde og vend til dejen er ensartet. Kom dejen i en bagepapirbeklædt bradepande og bag i alm forvarmet ovn, 170 grader i ca. 40-45 minutter. 

Jeg pyntede kagen med en farvet smørcreme, fondant pynt og flag. Minecraftmanden skulle se ud som om han bestod af pixles men kom desværre til at se mere beskidt ud. Kagen kan også pyntes med en god gang glasur.


En dejlig fødselsdag med masser af solskin, glade børn og trætte forældre sidst på dagen ;)

lørdag den 24. maj 2014

Hjemmelavet koldskål og kammerjunker



Sommeren er over os og det betyder rå mængder af koldskål med kammerjunker. Jeg har derfor lavet mit foreslag til sommerens koldskål og der til hjemmebagte kammerjunker. I supermarked kan man købe store poser fyldt med kammerjunker men forsøg lige disse hjemmelavet, de er super lækre og så kan ungerne være med til at lave dem - lidt lige som julens pebernødder.



Kammerjunker med citron og vanille (ca. 130 stk)

Ingredienser 
250 gram hvedemel
100 gram sukker
Korn fra 1 vanillestang
2 tsk bagepulver
Revet skal fra 1-2 øko citron
100 gram smør
2 æg

Fremgangsmåde
Bland alt det tørre sammen. Smuldre smørret i melblandingen, til det ligner revet ost. Sammen dejen med ægget. Når dejen er ensartet, del den i 4 lige dele og rul hver del til en pølse ( tyk finger str) hver pølse skæres i små skiver og trilles herefter til kugler. Kuglerne kommes på bagepladen og trykkes her lidt flade. Bages ved 150 grader, varmluft ovn i ca. 20 minutter.



Koldskål med vanille og appelsin

Ingredienser
4 pastæggeblommer
5 spsk sukker
Korn fra 1 vanillestang
1 liter kærnemælk
1 liter tykmælk
1 øko appelsin

Fremgangsmåde 
Pisk æggeblommer, sukker og vanillekorn sammen til en cremet masse. Riv skallen af appelsinen og tilsæt det til æggemassen. Pres appelsinensaften i, sammen med kærnemælk og tykmælk og rør rundt. Serveres kold med kammerjunker og evt lidt frisk frugt. 



mandag den 19. maj 2014

Konfirmationskager

For ikke at komme for langt væk fra, hvornår kagerne blev kreeret, ligger jeg nu de billeder ind, jeg rent faktisk har af de konfimationskager jeg har lavet. Det er ikke de bedste billeder men skidt med det, man kan jo se hvad det er.
De første to er med lagkagebunde med mandelmel, hindbærtrøffel, tobleronecreme og smurt op med svejsisk smørcreme. Betrukket med fondant. Der var en del glimmer på blomsterne og sommerfuglene men det kan ikke rigtig ses.


Det skal forestille One Direction. Silhuetterne er håndskåret udad sort fondant og ellers kan jeg love for der var glimmer på pynten (og resten af huset)


Den sidste er med chokoladekage med banan og appelsin, vædet med appelsinsirup, lagt sammen marabu chokolade med orangeknas. Smurt op med chokoladesmørcreme. I midten skulle der ha været  et regnbuefarvet hjerte, lavet af farvet lagkagebunde, men det blev efter sigende ikke helt tydeligt.


lørdag den 17. maj 2014

Chokoladekage med banan og appelsin


Jeg havde brug for en chokoladekage, der smagte godt igennem af både chokolade og af appelsinen, som ikke blev tør og så skulle den også kunne bruges til cupcakes. Jeg ledte rundt på nettet og fandt en god opskrift på Feminas hjemmeside, jeg ændret lidt rundt i den og endte så med en brugbar opskrift. Jeg skulle bruge den til konfimationskage og blev derfor enig med mig selv om, at afprøve den inden den rigtige konfimationskage skulle bages.

Det blev nogle rigtig fine cupcakes, som hævet godt op. Bunden blev lækker fugtig af banan uden at smagen af banan blev voldsom overvældende. Den minder lidt om en brownies uden at være det. Appelsinsmagen var tydelig og gav en frisk afrunding på chokoladesmagen. Alt dejen kan sagens kommes i springformen og bages til en kage eller bruges til en masse cupcakes alt efter lyst.

Chokoladekage med banan og appelsin ( 1 springform 26 cm og 6 cupcakes)

Ingredienser
3 æg
200 gram farin
100 gram  smør
100 gram mørk chokolade med orangesmag
3 modne bananer
100 gram hvedemel
50 gram kakao
2 tsk bagepulver
Revet skal fra 1 øko appelsin

Fremgangsmåde
Pisk æg, farin og revet appelsinskal grundigt sammen. Smelt chokolade og smør sammen over lav varme evt. vandbad og kom den i æggeblandingen. Mos / blend bananerne og kom det i dejen. Bland mel, kakao og bagepulver og sigt det i dejen. Vend rundt til dejen er uden melklumper. Kom dejen i 6 muffinsforme og resten i en smurt springform.  Cupcakes bages i forvarmet ovn ved 170grader, alm ovn, i 20 minutter og springformen skal ha 40 minutter ialt.



Jeg kom den altid anvendeligt chokoladesmørcreme på toppen af både kagen og cupcakes. Der kommer en god stor portion udad opskriften men husk at det kræver en del creme når den sprøjtes op i rosetter.

Chokoladesmørcreme

Ingredienser
9 dl flormelis
2,5 dl kakao
2 tsk vanillesukker
180 gram blødt smør
1 dl mælk

Fremgangsmåde
Det hele piskes grundigt sammen til en luftig creme. Tilsæt evt mere mælk for den rette konsistens. Så kan den sprøjtes på kagerne.


Til konfirmationen lavede jeg 4 portioner dej og heraf blev der 3 kager (som blev skåret til 6 bunde), 29 store cupcakes og 24 små cupcakes. Jeg lavede dobbelt portion af chokoladesmørcremen som kom oven på alle cupcakes, smurt konfirmationskagen op og rosetter på min prøve kage.



fredag den 16. maj 2014

Appelsinsirup = flydende guld


Jeg har været ved at lave en konfirmationskage til en kollega og ønsket var chokoladekage med appelsinsmag. Selve kagen må i vente med at se lidt i nu, til jeg modtager lidt billeder fra konfirmationen, kan afsløre at der gerne skulle komme et regnbuefarvet hjerte frem i midten af kagen. Jeg bruge selvfølgelig chokolade med appelsinsmag samt appelsinskal i dejen men stod nu med en del appelsiner uden deres skal. Jeg tænkte det kunne være lækkert at lave en appelsinsirup af appelsinsaften og bruge den til at fugte kagen yderligere.



Jeg brugte en opskrift 2:1 altså 2 dele sukker til 1 del saft. Det giver er ret tyk sirup men vil man ha en tyndere kan man anvende forholdet 1:1 istedet. Selvfølgelig bliver den også tykker jo længere den koger. Jeg kom lige et par "tomme" vanillestænger i til at gi lidt smag og så ser det jo bare super lækkert ud med kornene.

Resten af sirupen kom jeg på glas og kan spises på skyr o.lig eller på pandekager. Hvis det står for længe kan der godt komme sukkerkrystaller i sirupen så lav heller lidt af gangen.



tirsdag den 13. maj 2014

Sommerkage med i børnehaven 🐝


Min yngste søn går i en dejlig børnehave, hvor der hvert forår bliver arrangeret en hygge eftermiddag på deres naturlegeplads. Det er altid rigtig hyggeligt og især fordi vi spiser dejlig kage, som vi forældre tager med. De sidste par år har jeg haft nogle lidt mere børnepyntet kager med, men hold da op hvor har børnene (og de voksne) været snasket. Her kan i se nogle af dem jeg har lavet 😀




I år tænkte jeg at det skulle være noget helt andet, noget der så lidt mere sundt ud (men er det nok ikke). Jeg kastede mig derfor ud i en klassisk sommerkage med frugt. Den består af en sukkerbrødsbund, hvor der er marengs ovenpå, drysset med hakket hasselnødder. Når kagen er kold, kommer der flødeskum/ cremefraiche creme ovenpå og til sidst pyntet af med frisk frugt. Vi blev alligevel lidt fedtet på fingrene i år, hurra for vådservietter.



Sommerkage med frugt (1 bradepande)

Ingredienser 

Nederste bund
250 smør
200 gram sukker
4 æggeblommer
2 dl mælk
150 gram hvedemel
3 tsk bagepulver

Marengsbund
4 æggehvider
300 gram sukker
2 tsk vanillesukker
50 gram hakket hasselnøddekerner

Cremen
1/2 L piskefløde 
500 gram cremefraiche 18%
1-2 tsk vanillesukker  eller vanillekorn fra 1 stang vanille blandet med 3 spsk flormelis

Frisk frugt efter smag og sæson

Fremgangsmåde
Pisk smør og sukker sammen, tilsæt æggeblommer en af gangen. Bland mel og bagepulver sammen og vend i smør blandingen. Kom dejen i en beklædt bradepande. Bages 20 minutter ved 200 grader, alm. ovn. Imens den bager piskes æggehviderne stive, sukker og vanillesukkeret tilsættes og pisket til marengs. Når sukkerbrødsbunden er bagt fin brun kommet marengs ovenpå i et ensartet lag og kom hasselnøddekerner øverst - bages videre i 10-15 minutter til den er sprød og lysebrune. Nu kan kan cremen laves ved at piske piskefløde og vanille sammen. Vend cremefraichen i flødeskummen. Cremen kommes på kagen når den er afkølet og helst lige inden servering. Pynt nu kagen med den friske frugt evt i mønster eller blot lidt tilfældigt.  


Min søns stue hedder humlebi stuen, så det skulle selvfølgelig stå på kagen. Jeg havde en rest sukkerpapir, som jeg klippede til. Teksten og tegningen er lavet med min fødevaretusch og gul pastafarve. 

mandag den 12. maj 2014

Forsættelse på mors dag ❤️


Udover smørrebrødslagkagen skulle vi da også ha lidt kage. Jeg har lidt rabarber i haven, så det var jo oplagt at lave noget med dem, så valget faldt på rabarber cupcakes, med inspiration fra Mette Blomsterberg. Jeg var lidt tidspresset og skulle forsøge at få børnene i tøj samtidig med jeg kom glasur på mine cupcakes, så finishen blev lidt øv.



Jeg har også gerne ville prøve at lave en klippet kanelkrans, så det måtte jo afprøvet, istedet for de sædvanlige kanelsnegle. Jeg fik dog overdrevet lidt (igen) og lavet dej til 2 kranse og 2 stænger, så der var rigeligt. Jeg ville gerne ha haft lidt mere remoncefyld i, men det er jo en smagssag.



Rabarbercupcakes (15 stk)

Ingredienser
150 gram rabarber
150 gram flormelis
1 vanillestang 
Revet skal fra 1 øko citron
6 æg
200 gram smør ( stuetemp) 
200 gram sukker
150 gram hvedemel
1 tsk bagepulver 
50 gram hakket mandler eller mandelsplitter

Fremgangsmåde
Skær  rabarber i tyndeskive og kom det i en skål med flormelis, revet citronskal. Skrab vanillekorn ud af vanillestangen og gem vanillekorne til dejen, med kom den tomme stang ved rabarberne. Sylt rabarberne 1 times tid.

Pisk smør, sukker og vanillekorn grundigt sammen og kom nu et æg i af gangen og pisk godt indimellem. Vend mel og bagepulver i smør/æggemassen. Pas på ikke at røre/piske dejen for meget efter mel er kommet i - så bliver kagerne gummiagtige. Si rabarberne  (gem saften til glasur) vend rabarber og mandlerne i dejen. Kom dejen i papirsforme - pas på ikke fylde for meget i. Bages ved forvarmet ovn 185 grader, alm ovn, i 15-18 min. 

Lav glasur med rabarbersaften og flormelis, kom glasuren på de kolde cupcakes og pynt evt efter lyst.



Kanelkranse og/ eller stænger (3-4 stk)

Ingredienser 
50 gram gær
150 gram smør
5 dl mælk
1/2 tsk salt
1 dl sukker
1 spsk stødt kardemomme
1 æg 
900 gram hvedemel

Fyld (her ville jeg ha lavet dobbelt)
100 gram smør
1 dl sukker
3 tsk kanel

Pensles med æg

Pyntes med perlesukker og mandelflager

Fremgangsmåde 
Smelt smør sammen med mælken, når den er lillefinger varm smuldres gæren i. Rør ægget i mælkeblandingen. Tilsæt sukker og salt. Bland mel og kardemomme sammen og kom det i mælkeblandingen. Ælt dejen sammen ( jeg brugte min røremaskine) det bliver en lidt blød men smidig dej. Lad den hæve tildækket i 40 minutter. Lav fyldet ved at røre sukker, kanel og smør sammen. Slå nu dejen ned og del den i 3-4 ( jeg delte i 4). Rul hvert stykke dej ud på meldrysset bord (en af gangen) til en rektangel, smør med remoncefyld og rul den sammen, fra langsiden. Ved kranse, formes den til en krans på bagepladen, klem dejen sammen ved samlingen. Klip nu med en saks hver side og så i midten og fold dejsnippen bagover. Sådan fortsætter man hele vejen rundt. Jeg kom nu en udstikker i hulet i midten (så det ikke lukker sammen under hævning). Lav nu resten dejen til kranse eller bare i stænger. Lad kransende/stængerne efterhæver, tildækket i 30 minutter. Pensel nu med sammenpisket æg og pynt af med perlesukker og mandelsplitter. Bages i forvarmet ovn ved 180 grader, varmluft i 15-20 minutter. 


søndag den 11. maj 2014

Fyldet til smørrebrødslagkagen :)


Efter forespørgelse på fyldet til smørrebrødslagkagen kommer den da lige med. 
Fyldet er altså bare lavet lidt på slum 😉 har lavet to portioner med fint snittet radiser, agurk, salat og så majs. I den ene portion har jeg kommet 4 dåser drænet tun, 3-4 spsk salat mayonnaise, 1 stort bæger hytteost, salt, peber og citronsaft. Den anden portion kom jeg 8 hårdkogte/ finthakket æg, 3-4 spsk salatmayonaise, 1 stort bæger hytteost, salt og peber. Blandede så resten af glasset med salatmayonaise med 3-4 spsk cremefraice og smurte "kagen" på med. Så bare rejer, røgetlaks, dild, citron og agurk på som pynt 😀

Mors dag - nu med smørrebrødslagkage



I anledningen af mors dag var mine søstre og jeg over ved min mor som en suprice. Jeg havde derfor lavet smørrebrødslagkage, som vi skulle ha til frokost. Jeg syntes selv det er et festligt indslag og meget anvendeligt til fødselsdage og lignende. Dette er dog min første af slagsen og blev vildt god, så det bliver ikke den sidste. Hvad man putter i af fyld er jo op til en selv, jeg kom skiftevis hjemmelavet æggesalat og hjemmelavet tunsalat i. Smurte siderne og toppen med mayonnaise rørt med cremefraice. Hakket dild på siderne og rejer på toppen. Pyntet af med roser af røget laks, citron- og agurkskiver. Kan du lide noget helt andet så kommer du bare det i istedetfor.

Smørrebrøds bunde

Ingredienser
50 gram gær
6 dl mælk
3 spsk smør, olie eller flydende margarine
1 spsk salt
2 tsk sukker
900 gram hvedemel

Lun mælk og fedtstof til det er lillefinger varm, smuldre gær heri. Tilsæt salt, sukker og hvedemel. Ælt dejen ( jeg brugte min røremaskine) til den er lækker og smidig. Lad dejen hæve tildækket i 40 minutter. Slå dejen ned igen og form den til et fladt brød - kom den i en smurt springform (26 diameter) prik dejen med en gaffel. Lad den efterhæver i 40 minutter under viskestykke. Kom brødet i en forvarmet ovn (250 grader) og bag den i 10 minutter - sluk nu ovnen og bag videre på eftervarme i 20 minutter. Tag brødet ud og køl af. Når den er afkølet kan den flækkes i bunde og lægges sammen med fyld. Jeg lage den sammen i min kagering.







Rigtig god fornøjelse med bagning - kan helt klart anbefaledes. Hvad jeg ellers fik bagt til mors dag kommer imorgen :)

onsdag den 7. maj 2014

Müslibar.. Lidt et eksperiment

Så skulle jeg forsøge mig med at lave müslibar, som jeg selv og ungerne kan ha med på arbejde og i skole. Det er jo ikke det store projekt men jeg endte alligevel med at kombinere forskellige opskrifter og tror faktisk at det gjorde det lidt mere kompliceret. Jeg vælger alligevel at beskrive hvordan jeg gjorde og min portion er ret stor så den kan sagens halveres.



Müslibar med honning 

Ingredienser
12 dl havregryn
3-4 dl mandler, hasselnødder og pistacienødder.
3 dl græskarkerner, sesamfrø, hørfrø og solsikkerkerner
3 dl tørret frugt ( abrikoser, dadler og jumborosiner)
3,5 dl flydende honning
1 dl mørk sirup
1 dl smeltet smør




Fremgangsmåde
Hak nødderne groft og rist af på pande sammen med kernerne. Vend herefter nødder og kerner sammen med havregrynene. Hak frugt og kom det med i. Bland det tørre sammen med honning, sirup og smeltet smør. Kom blandingen i en bradepande, beklædt med bagepapir, fordel det i et ensartet lag og pres det sammen. Kom bradepanden i forvarmet ovn, 150 grader, alm. ovn, i ca 30 minutter. Køl myslipladen af og vend den ud på skærebræt. Skær myslibar ud i ønsket størrelser. Opbevar dem lufttæt og tørt. Holdbar i ca 1 uge.