fredag den 14. november 2014

Julelandskab - i mini udgave :)Vi nærmer os jo den søde juletid og planlægning af julebagerierne, er godt i gang herhjemme. Så da jeg stadig er med i en bagekonkurrence på facebook, hvor månedens opgaven var miniature, tænkte jeg det var oplagt med et lille julelandskab. Noget jeg aldrig har prøvet at lave før, men altid gerne ville prøve at give mig i kast med, og så er det vel godt at starte i det små :) Behøver jeg at fortælle at mine 3 drenge er vilde med landskabet og de har elsket at følge med i procesen. 


Udover julelandskabet syntes jeg det var passende med miniature vanillekranse og klejner, for hvis det er småt, så feder det jo slet ikke :) Opskrifterne er skrevet ned til alm str og så vælger man jo bare selv i hvilken strørrelse småkagerne skal laves i.


Honningkager 

Ingredienser
350 gram hvedemel
200 gram honning
100 gram sukker
1 æg
1 tsk kanel
1 tsk stødt nelliker
1 tsk stødt ingefær
1 tsk natron

Fremgangsmåde
Varm honning op til den smelter og kom så sukkeret ved og rør. Når honning/sukkerblandingen er kølet lidt af blandes ægget i og røres i. Kom til sidst de tørre dele i blandingen og ælt det godt sammen. Kom evt dejen i køleskabet så den bliver lidt fast. Så er den ellers klar til at stikkes ud. Figurerne og husene bages ved 175 grader, alm ovn i 10-12 minutter alt efter størrelse. Når figurerne er kølet af pyntes de med royal icing (pastruseret æggehvide rørt med flormelis og evt farve) 


Vanillekranse (ca 100 stk alm str)

Ingredienser 
250 gram hvedemel
250 gram smør
125 gram flormelis
100 gram smuttede mandler
Vaniliekorn fra 1 stang vanille 
1 knivspis bagepulver

Fremgangsmåde
Mandlerne kommes i en hakker sammen med sukker og vanillekorn og det køres helt fint. Kom mel og bagepulver ved. Smuldre til sidst smørret sammen med mel/mandel blanding og ælt dejen sammen til den er ensartet. Dejen er nu klar til at blive kørt til vanillekranse med en kødhakker eller som jeg gjorde med en sprøjtepose og stjernetyl. Vanillekranse bages ved 185 grader, alm ovn i ca 8 minutter, til de er lysbrune.

                                               
Klejner (ca 60 stk mellemstore) 

Ingredienser 
450 gram hvedemel
125 gram sukker
125 smør
2 æg
1 1/2 dl fløde
1 1/2 tsk revet citronskal
1 tsk kardemomme
1 tsk hjortetaksalt
1 pk palmin

Fremgangsmåde
Alle ingredienserne blandes sammen og æltes til en ens artet dej. Dejen pakkes ind og kommes i køleskabet til dagen efter. På 2 dagen rulles dejen ud en en stor firkant som skæres i strimler (5cm brede) med en klejnespore, som skæres igen på den anden led, så det bliver rudeformet.


I hver rude skæres et snit i midten og vrides til en klejne, det er nemmest at lave dem alle færdig inden de koges.


Palminen opvarmes et ca 180 grader i en gryde. Kog max 5 stk af gangen til de er lysebrune. Når ja jeg kom nok selv lidt flere i af gangen :)


Klejnerne tages op med en hul ske og kommes på noget køkkenrulle, til afdrypning inden de nydes.


Klejnerne kan fryses ned efter de er kogt færdig og så tages op og lunes kort i ovnen, så er de som nykogte.


Juletræskyskager

Ingrediense
60 gram æggehvide 
65 gram sukker
65 gram flormelis
1 tsk majsstivelse
Lidt grøn pastafarve
Lidt kagekrymmel

Fremgangsmåde
Pisk æggehviderne let stive, kom nu det alm sukker i og pisk det stift. Bland majsstivelse sammen med flormelissen og vend det i den stive æggehvidemasse, til den er ensartet. Massen kommes i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtes til juletræ. Kom nu kagekrymmel på som stjerne og pynt. Kyskagene tørres ved 100 grader, alm ovn i 2-2 1/2 timer alt efter størrelse.


Hold da op, hvor blev det her indlæg super langt, men håber du kom helt igennem det :) I øvrigt så kom jeg videre til finalen, hvor jeg dyster med fire andre. Det er vildt sjovt 😃 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar