tirsdag den 1. juli 2014

Bedstefars skæg med et lille twist


Svigerforælderne kom forbi til bytning af feriebarn og det krævede en kage til kaffen. Jeg bliver sommetider spurt, hvordan jeg bliver inspireret til hvad jeg vil bage. Jeg kikker oftes i mit køleskab og køkkenskabet hvad jeg har på lager og så tager jeg udgangspunkt i det. Denne gang havde jeg et stort glas jordbærmarmelade i spisekammeret, som havde mistet sin friske sommerfarve. Jeg havde også en del pastruseret æggehvider, så noget med marengs var jo oplagt, at jeg så ikke brugte dem men almindelig æg, ja det er jo det :) Jeg havde en single øko appelsin liggende på køkkenbordet, som skreg på at blive brugt. Alt dette kunne jo blive til en lække bedstefars skæg med et lille twist af appelsin og vanille i den lækre saftige bund og lidt hindbærsmag i marengs.

Bedstefars skæg med et twist 

Ingredienser til dej
150 gram blødt smør
300 gram sukker
1 stang vanille, korn herfra
1 øko appelsin, revet skal og saften
4 æggeblommer (hviderne skal bruges i marengs)
400 gram hvedemel
1 spsk bagepulver
2 1/2 dl mælk
Syltetøj/ marmelade efter smag, jeg brugte jordbærmarmelade.

Ingredienser til marengs
4 æggehvider
250 gram sukker
1 spsk hindbærekstrakt (kan undlades)

Fremgangsmåde
Pisk smør, sukker, vanillekorn og revet appelsinskal sammen til en luftig masse, kom æggeblommerne i en af gangen (gem hviderne til marens) og pisk det godt sammen. Vend hvedemel og bagepulver sammen og bland til i lidt af gangen skiftevis med mælken/ appelsinsaften. Kom dejen i en smurt springform 24 cm. Bages 30 minutter i en forvarmet ovn, 180 grader, alm ovn.

Imens kagen bager laves marengs. Æggehviderne pisket let, sukkeret kommes i æggehviderne og piskes til en sej marengs. Hindbærekstrakt kommes i til sidst.


Når bunden er bagt tages den ud af ovnen og temp øges til 200 grader. Marmeladen kommes over kagen (jeg prikkede kagen med en kødnål, så marmeladen kunne trække lidt ned i bunden). Marengs kommet oven på marmeladen, det gøres rigtig nemt med en sprøjtepose, men kan også bare kommes på med en ske. Kagen kommes tilbage i ovnen og bages 10 minutter til marengs er lys brun. Kagen afkøles og kan inden servering drysses med flormelis.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar