søndag den 12. oktober 2014

Tærter til alle årstider


Jeg er med i en lille bage konkurrence, i en bagegruppe på Facebook. Den første runde var i oktober, hvor udfordringen var pandekager, og her gik jeg videre til denne måneds runde. Denne gang lød udfordringen på at lave en eller flere tærter, hvor de fire årstider var temaet. I min fortolkning var der primært tænkt i smage og lidt utraditionelle udformninger. Alle mine tærte mørdej er sammen
grundopskrift, hvor jeg så har ændret lidt i den enkelte opskrift.


Grundopskrift på mørdej

Ingredienser
300 gram hvedemel
200 gram smør
100 gram sukker
1 æg
1 vanillestang

Fremgangsmåde
Smuldre smørret sammen med mel. Tilsæt sukker og vanillekorn. Samle dejen med ægget. Pakkes ind og kommet i køleskabet. Kan nu anvendes til opskrifterne.Forår:
Rabarberstænger med hvid chokoladesovs. Rabarber er en rigtig forårsbebuder, en af de første frugter, der kommer i haven, som kan anvendes til forårets bagværk.

Rabarberstænger med hvid chokolade sovs

1 portion grund mørdej

Rabarberkompot
Ingredienser
200 gram rabarber skåret i 1 cm skiver
100 gram sukker
1 tom vanillestang
1/2 dl vand

Fremgangsmåde
Kom rabarber, vand, sukker og vanillestangen i en lille gryde og kog den sammen, under svag varme. Når rabarberne er udkogt, afkøles den.


Sammenlægning
Udrul en 1 portion grund mørdej, tyndt. Skær den til i kanterne og halvere den udrullet dej. Kom rabarberkompotten på den ene halvdel og kom den anden udrullet dej herover. Skær dejen ud i passende stænger. Drys med perlesukker. Bages ved 230 grader, alm. ovn i 10 minutter.

Hvid chokolade sovs:
Ingredienser
1 dl fløde
75-100 gram hvid chokolade

Fremgangsmåde
Varm fløden og kom den hvide chokolade i og rør til den er ensartet.
Sommer:
Hyldeblomst tærte med marengslåg og en lille tærte blomst på toppen. Tærtebunden indeholder frysetørret hindbær og har en lækker frisk smag af hyldeblomst. Smagen af sommer og blomsten på toppen repræsentere den blomsterne årstid.

Hyldeblomsttærte med marengslåg

1 portion grund mørdej tilsat 2 spsk frysetørret hindbær

Hyldeblomstcreme
Ingredienser
1 ds kondenseret mælk
2 past æggeblommer
1 dl hyldeblomstsaft
Revet citronskal

Fremgangsmåde
Pisk alle ingredienserne sammen.

Marengs
Ingredienser
3 æggehvider
100 gram sukker

Fremgangsmåde
Pisk æggehviderne stive sammen med sukkeret.

Sammenlægning
Rul dejen ud og kom den i en tærteform. Kom hyldeblomstcremen i. Bages ved 180 grader i 20 minutter. Tages ud af ovnen og kom marengsen på og tilbage i ovnen og bages videre ved 150 grader i 15 minutter. Køles af og pyntes med hindbær. Til de små blomster tærter er dejen udstukket med en blomsterudstikker, og der efter kommet i en muffinsform (dem af metal). Her efter kommet fyld i efter sammen fremgangsmåde som den store tærte. De små blomstertærter er svære at få hele af formen igen, uden blomsterbladene knækker af, så smør evt. formen inden.
Efterår:
Kaneltærte krans med lækker æblefyld. For mig er æbler en rigtig efterårsfrugt og kanel giver en lækker varm smag. Spises med cremefraiche.

Kaneltærte krans med æblefyld

1 portion grund mørdej tilsat 2 spsk kanel

Æblefyld
Ingredienser
3-4 æbler, skrællet og i små tern
1 spsk smør
1 håndfuld grofthakket mandler
1 håndfuld rosiner
1 håndfuld tranebær
3 spsk sukker
3 tsk kanel

Fremgangsmåde
Steg alle ingredienserne i smørret. Køl fyldet af.Sammenlægning
Udrul to dej cirkler (evt udstik dem). Fordel æblefyldet i en krans på den ene dejcirkel. Kom den anden cirkel ovenpå og udstik midten. Mas alle kanterne godt sammen med en gaffel (lim evt med lidt vand). Skær gennem dej og æblekransen og drej skiverne fra vandret til lodret. Bag kransen ved 220 grader i 20 minutter. Cremefraichen serveres i en skål, som står i midten af kransen.
Vinter:
Varm kakao i en kop, eller bare små kakaohjerter på pind, med appelsinchokolade i midten og knust pebermyntestokke på. Så nærmere vi os jul og hjemlig hygge og det fejre vi med disse lækker hjerter.

Små kakaohjerter på pind

1 portion grund mørdej, hvor 50 gram hvedemel er udskiftet med 50 gram kakaopulver

Ingredienser
50 gram mørk chokolade med appelsinsmag
2-3 pebermyntestænger
Glasur af æggehvide og flormelis

Sammenlægning
Udrul dejen og udstik hjerterne. Kom hjerterne på en bageplade og kom et lille stykke chokolade på midten samt et papirssugerør. Kom lidt vand eller æggehvide rundt ved kanten og kom et udstukket hjerte ovenpå og pres kanten rundt, med en gaffel. Bages ved 200 grader i 10-15 minutter. Afkøles og pyntet med glasur og knuste pebermyntestænger.Så var der ellers tærte i lange baner, og ungerne elskede det. Der blev spiste tærte til det stod ud af ørene. Selv manden, som ikke rigtig spiser kage, var godt tilfreds med især sommertærten.


Så var jeg så heldig at gå videre i konkurrencen. Den næste runde bliver til november, og jeg glæder mig vildt til at blive udfordret igen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar